Basescu si Sarkozy: Gaz de France va fi asociata proiectului Nabucco
Data publicarii: 05-02-2008 | EconomiePresedintele Traian Basescu a anuntat, luni, la finalul intrevederii cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ca s-a convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco.
"Am convenit ca firma de stat Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea proiectului Nabucco", a declarat seful statului.
Proiectul Nabucco presupune construirea unui gazoduct de 3.300 de kilometri lungime pentru a transporta gaz provenind din Orientul Mijlociu si Asia catre Uniunea Europeana, trecand prin Turcia si sud-estul Europei, pentru a reduce dependenta europenilor de importurile din Rusia.
Cinci tari deja asociate (Turcia, Romania, Bulgaria, Ungaria si Austria) sunt in cautarea a inca unui partener pentru a realiza pana in 2012 gazoductul, ce va porni din Caspica. O decizie referitoare la construirea conductei era asteptata la sfarsitul anului 2007, dar a fost amanata pentru primul trimestru al anului 2008, potrivit partenerului austriac din consortiu, grupul petrolier OMV.
Potrivit unei surse de la Viena apropiate dosarului, RWE, firma clasata pe locul al doilea pe piata energetica din Germania, citata adesea de presa ca favorita, ar fi fost pe punctul de a se alatura in curand celorlalte cinci grupuri energetice din Austria (OMV), Ungaria (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).
Guvernul austriac a depus saptamana trecuta un proiect de lege referitor la realizarea gazoductului Nabucco, text care urmeaza sa asigure si alocarea finantarii publice necesare in Austria. Textul va fi examinat la 6 februarie de comisia pentru afaceri economice a Parlamentului de la Viena.
In ultimele saptamani, dupa ce Rusia a semnat cu Bulgaria si Serbia doua contracte importante pentru realizarea unui proiect concurent cu Nabucco, gazoductul South Stream, s-au intensificat declaratiile si eforturile celor interesati pentru a-i convinge pe sceptici ca Nabucco este inca un proiect fiabil.
"Proiectul Nabucco este tot in faza de planificare la fel ca si South Stream. Daca va exista destula vointa politica si investitii energice din partea UE si a sectorului privat, proiectul s-ar putea desavarsi. Este, intr-un fel, o cursa. Daca Nabucco se realizeaza primul, atunci South Stream nu mai are sens. Si viceversa", declara saptamana trecuta, intr-un interviu, seful comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, Saryusz Jacek-Wolski.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani