BNR a majorat dobanda cheie la 9%
Data publicarii: 04-02-2008 | Finante-BanciConsiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, luni, majorarea dobanzii de politica monetara cu un punct la 9% si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare precum marirea provizioanelor cerute bancilor la creditele acordate in valuta.
Este a treia majorare consecutiva a dobanzii cheie a bancii centrale, dupa cele din 31 octombrie 2007 (de la 7% la 7,5%) si din 7 ianuarie (de la 7,5% la 8%). Astfel, BNR a urcat, in ultimele trei luni, dobanda anuala pe care o plateste bancilor la depozitele pe care acestea le constituie la banca centrala cu un punct si jumatate.
Decizia se incadreaza in marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau, intr-un sondaj NewsIn, o majorare a ratei cheie cu intre 05% si 1%.
Daca BNR a inclus si in comunicatul de dupa sedinta de luni a boardului formularea ca va continua sa gestioneze ferm lichiditatea de pe piata monetara prin operatiunile de piata, noutatea consta in anuntarea unor masuri legate de provizioanele pentru riscuri si cheltuieli ale bancilor care dau credite in valuta.
"Adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare, inclusiv prin majorarea provizioanelor la creditele in valuta, destinate debitorilor expusi riscului valutar", se mentioneaza in comunicat.
Cerinta unor provizioane mai mari la creditele in valuta este o masura alternativa la majorarea rezervelor minime obligatorii - de 20% din pasivele in lei si 40% din cele in valuta - pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie lunar la banca centrala, considerate deja foarte mari. Unii analisti spun, de altfel, ca o crestere a rezervelor minime obligatorii ar fi ineficienta in prezent si ar putea chiar sa puna presiuni asupra monedei nationale, in sensul deprecierii acesteia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani