Declaratiile de profit, la mana Fiscului
Data publicarii: 04-02-2008 | Finante-BanciPana cand va fi eliminata obligatia firmelor de a-si aviza rezultatele la consultantul fiscal, angajatii de la ghiseele Fiscului fac legea, noteaza Evenimentul Zilei. Firmele care-si depun in aceasta perioada declaratia pe profitul obtinut anul trecut sunt la mana functionarilor de la ghiseele administrat iilor financiare. Din cauza legislatiei confuze, functionarii decid daca declaratiile trebuie certificate prin semnatura unui consultant fiscal sau nu.
De exemplu, firmele care aduc Formularul 101, declaratia privind impozitul pe profit, la autoritatea fiscala din Sectorul 2 Bucuresti fara semnatura unui consultant fiscal sunt intoarse. Administratiile Financiare din sectoarele 1, 3 si 5 au primit atat declaratii certificate, cat si necertificate. Companiile din sectoarele 4 si 6 pot depune fara probleme Formularul 101 fara semnatura de la consultant. Situatia din Bucuresti poate fi considerata o ilustrare la scara mica a celei existente in intreaga tara.
"Deja incepe sa miroasa a scandal! Adica unii contribuabili sunt obligati sa plateasca un consultant fiscal, iar altii nu, in functie de toanele unui sef de Administratie Financiara", spune un contabil nemultumit.
Peste 552.300 de firme din tara trebuie sa depuna Formularul 101.
Intre lege si asteptarea modificarii
De incertitudinea care domneste atat in randul contribuabililor, cat si printre angajatii Fiscului este responsabila conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care nu a gasit o solutie oficiala. Pe de o parte, Ordonant a nr. 47/2007 care obliga firmele sa-si certifice rezultatele la un consultant este in vigoare, iar pe de alta parte, Daniel Chitoiu, presedintele ANAF, a renuntat din toamna anului trecut la aceasta prevedere. In prezent, autoritatile si companiile asteapta ca legea sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Pana atunci insa, fimele care obtin venituri din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, precum si alte societati care au incheiat deja situatiile financiare pentru anul 2007 trebuie sa depuna, pana pe 15 februarie 2008, Declaratia privind impozitul pe profit. Celelalte companii vor depune Formularul 101 odata cu situatia financiara, adica pana pe 15 aprilie.
Solutia tacita
Totusi, ce trebuie sa faca firmele in aceasta situatie? "Organele fiscale trebuie sa primeasca orice act adus de agentii economici, fie ca e avizat sau nu de consultantii fiscali", sustin surse din Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti. Aceasta deoarece Codul de Procedura Fiscala nu prevede posibilitatea de respingere a actelor aduse de contribuabili. Solutia de compromis intre legea in vigoare si faptul ca semnatura obligatorie a consultantilor va fi, cel mai probabil, eliminata de parlament este ca firmele sa depuna Declaratia 101 fara sa fie certificata de consultantul fiscal.
Aplicand legea, Fiscul va trimite companiilor o notificare prin care le va cere, in termen de aproximativ 30 de zile, stampila si semnatura unui consultant fiscal. Toate partile implicate spera ca, intre timp, deputatii vor adopta ordonanta in forma in care a trecut de Senat.
Consultantii isi vad de treaba
Intre timp insa, tot mai multi consultanti fiscali si-au lansat pe piata ofertele. Iar aceasta "nelamurire legislativa" aduce din ce in ce mai multe firme in birourile lor. Bugetele firmelor mici si mijlocii sunt "usurate" de onorarii, care variaza intre 100 de lei si cateva mii de euro, in functie de numarul si complexitatea documentelor ce trebuie verificate. Consultantul fiscal din Bucuresti Adrian Benta, ne-a spus ca are, zilnic, cate patrucinci solicitari de certificare a documentelor din partea firmelor.
In opinia sa, problema numarului mic de consultanti fiscali pentru companiile romanesti este una falsa. Aceasta deoarece un numar destul de mare de societati nu au activitate, iar un bilant zero se certifica intr-un timp foarte scurt.
Ramane de vazut daca si in ce mod firmele care au fost nevoite sa plateasca pentru certificarea rezultatelor isi vor putea recupera banii dupa ce legea modificata va fi publicata in Monitorul Oficial.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului