BNR a tras din greu sa sustina leul in luna ianuarie
Data publicarii: 04-02-2008 | Finante-BanciBanca centrala a sprijinit din greu moneda nationala in luna ianuarie, atat prin "sterilizarea" consecventa a excesului de lei din piata, cat si prin declaratiile permanente de sustinere a leului, in incercarea de a-si atinge totusi tinta de inflatie la finalul acestui an.
Leul a inceput anul cu stangul. In primele trei saptamani din ianuarie a avut o tendinta clara de depreciere fata de euro, atingand niveluri de care nu mai trecuse de aproape trei ani.
Continuarea problemelor din sectorul financiar international, noile anunturi de pierderi cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc - deja binecunoscutele credite "subprime" - si, nu in ultimul rand, datele sub asteptari despre economia Romaniei au contribuit simtitor la ieftinirea leului.
Astfel, de la nivelul de 3,5971 lei/euro cu care a debutat in prima zi de tranzactionare din 2008, leul s-a depreciat relativ constant pana pe 24 ianuarie, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 3,7695 lei/euro, pierzand peste 17 bani (4,8%) in fata monedei europene.
Nici masura bancii centrale de crestere a dobanzii de politica monetara, pe 7 ianuarie, de la 7,50 la 8% pe an nu a reusit sa aprecieze leul decat pe moment, poate si pentru ca miscarea era anticipata de toata piata.
Cererea de valuta a venit si din partea importatorilor care au trebuit sa plateasca in ianuarie facturile din decembrie.
Ministrul economiei si finantelor a anuntat in plus, pe 14 ianuarie, ca deficitul bugetar al Romaniei a ajuns sa se adanceasca in ultima luna a anului trecut la 2,4% din produsul intern brut al tarii (PIB), respectiv la 9,91 miliarde lei, dupa ce timp de zece luni Guvernul a raportat bani in exces, iar in noiembrie, doar o usoara lipsa.
Caderea burselor internationale, din 21-22 ianuarie, de teama unei recesiuni a Statelor Unite ce s-ar putea extinde si in Europa a atins si piata financiara romaneasca si implicit moneda nationala, care s-a depreciat in ton cu celelalte monede din regiune.
BNR si-a vazut astfel si mai amenintata tinta de inflatie pentru finalul lui 2008, de 3,8%, aproape imposibil de atins in conditiile in care si deficitul comercial, alaturi de cel de cont curent, erau tot mai adanci, iar leul continua sa se deprecieze.
Drept urmare, in zilele urmatoare, BNR a atras aproape zilnic excesul de lei din piata, la noua dobanda anuala de 8%, in incercarea disperata de a regla lichiditatea din piata si deprecierea excesiva a leului.
Guvernatorul BNR declara de altfel ca banca centrala "nu mai pridideste" sa scoata din piata marea de lei, cauzata si de cheltuielile bugetare efectuate pe ultima suta de metri in 2007 si a ajuns sa organizeze chiar si cate doua licitatii pe zi la scadente diferite.
Astfel, BNR a scos in total in luna ianuarie 33 miliarde lei (aproape 9 miliarde euro) de la banci in depozite cu scadente diferite, ce au variat de la o zi la o saptamana.
BNR iese la rampa cu declaratii de sustinere a leului, care da semne de revenire pe final de luna
Ianuarie a fost, mai mult ca orice alta luna, o luna a interviurilor acordate de reprezentanti de frunte ai bancii centrale, care au culminat cu multiplele aparitii ale guvernatorului "pe sticla" si "pe hartie", peisaj de neimaginat in urma cu un an.
Pe 15 ianuarie, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu declarase ca deprecierea rapida a leului din ultima perioada a fost cauzata de atacuri speculative si ca banca centrala va actiona cum crede de cuviinta pentru a-si atinge tinta de inflatie, periclitata de o depreciere prea brutala a monedei nationale. Dijmarescu a dat, astfel, ca exemplu sterilizarea agresiva efectuata de BNR in acele zile, realizata coordonat cu Ministerul Economiei si Finantelor.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spunea pe 16 ianuarie ca deprecierea rapida din ultimul timp este nesustenabila si a precizat ca procesul de convergenta cu statele dezvoltate din Uniunea Europeana creeaza premizele unei aprecieri pe termen lung a leului, desi pe parcurs apar si corectii ale cursului de schimb.
Popa mai explica faptul ca leul este mai expus la volatilitate decat alte monede din regiune deoarece Romania este cea mai mare economie cu sistem de "variatie controlata" (managed float) a cursului de schimb.
Declaratiile economistului sef al BNR, Valentin Lazea, potrivit caruia leul nu va ajunge la 4 lei/euro, nu au ajutat neaparat cursul, dar au reprezentat o confirmare a ideii care exista deja in piata, ca acest nivel ar fi exagerat.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara la finalul lunii ianuarie ca banca centrala foloseste acum instrumentele utilizate si in vara lui 2007, cand leul se aprecia prea rau, dar de aceasta data in sens invers, ceea ce a convins investitorii sa mizeze pe aprecierea leului.
Cursul s-a mentinut, astfel, pe 31 ianuarie timp de cateva ore intre 3,70 si 3,71 lei/euro, dar imediat dupa ce agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat ca a scazut perspectiva de rating a Romaniei de la stabil la negativ leul s-a depreciat brusc de la 3,7050 lei/euro la 3,7315 lei/euro, dar moneda nationala si-a revenit ulterior.
In toata aceasta perioada, dobanzile interbancare s-au mentinut la niveluri ridicate, peste cel al dobanzii de politica monetara la care BNR a atras leii din piata, semn ca jucatorii anticipau o noua crestere a dobanzii cheie la sedinta din 4 februarie.
Nivelul de aproape 9% pe an al dobanzilor la depozitele overnight (pentru o zi) i-a atras pe investitori, iar pe final de luna cursul monedei nationale a inceput sa isi revina. Astfel, leul a castigat aproape 7 bani (1,8%) de pe 24 pana pe 31 ianuarie, respectiv de la 3,7695 la 3,7011 lei/euro, potrivit datelor BNR.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului