Protectia Consumatorilor verifica de vineri respectarea legii privind publicitatea inselatoare
Data publicarii: 31-01-2008 | MediaProtectia Consumatorilor va incepe, de vineri, sa verifice modul in care operatorii economici respecta prevederile legii privind combaterea practicilor comerciale incorecte, a anuntat, joi, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca a prezentat si explicat prevederile acestei legi operatorilor economici, in cadrul intalnirilor care au avut loc pe parcursul lunii ianuarie.
"De asemenea, din dorinta de a asigura un grad ridicat de protectie a consumatorilor, ANPC a demarat punerea in aplicare a prevederilor legii 363/2007, inclusiv prin semnarea unui protocol cu Consiliul National al Audiovizualului, prin care s-a stabilit modul de colaborare in cazurile de publicitate mascata sau inselatoare din mass-media", a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu.
Oficialul a mai tinut sa mentioneze ca Autoritatea nu a luat nicio decizie in sensul interzicerii promotiilor de tipul "3+1 gratis", fiind necesara o perioada de tranzitie pentru a analiza aceste tehnici de promovare a produselor, urmand sa se pronunte pe fiecare caz in parte. "Legea 363/2007 transpune Directiva 29/2005, Directiva adoptata pe intreg spatiul Uniunii Europene, urmand ca fiecare stat membru sa implementeze prevederile acesteia, tinand cont de practica instantelor de judecata si de realitatile pietei', a adaugat Vlaicu.
Potrivit presedintelui ANPC, noile reglementari vor permite interzicerea metodelor abuzive prin care unii comerciantii incalca drepturile consumatorilor folosind publicitatea capcana, acea practica de a convinge consumatorul sa cumpere de la o anumita societate facand publicitate unui produs la un pret foarte scazut, pentru care nu exista un stoc corespunzator. De asemenea, comerciantii care vor folosi indemnuri directe adresate copiilor de a cumpara anumite produse sau de a-si convinge parintii sa le cumpere sau vor face afirmatii false cu privire la proprietatile curative ale produselor, vor fi sanctionati de ANPC.
Mai mult, comerciantii care incearca sa creeze consumatorilor falsa impresie ca au castigat un premiu in conditiile in care nu exista unul sau actiunea pe care trebuie sa o intreprinda pentru a castiga premiul este conditionata de plata unei sume de bani sau de suportarea unui cost, risca amenzi, ca si institutiile mass-media care vor difuza reportaje publicitare pentru a promova un produs, in cazul in care comerciantul a platit pentru aceasta promovare, fara a specifica acest lucru in mod clar.
Vlaicu a atras atentia ca practicile comerciale incorecte pot fi aduse la cunostinta ANPC de orice persoana fizica sau juridica si a subliniat ca autoritatea se poate autosesiza atunci cand constata ca nu se respecta legea. Autoritatea poate da sanctiuni de la 3.000 la 30.000 de lei in functie de gravitatea cazului, iar pentru neincetarea practicii incorecte operatorul economic poate primi amenzi de pana la 60.000 lei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii