O noua centrala nucleara va fi gata in Romania in 2020

Data publicarii: 31-01-2008 | Economie

Noua centrala nucleara care va fi construita in Romania va fi gata cel mai probabil in jurul anului 2020, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi demarat in 2008, a declarat miercuri directorul general din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Alexandru Sandulescu.

"Asa cum am mai anuntat, vom construi o noua centrala nucleara, iar studiul de amplasament pentru aceasta va fi inceput anul acesta. Cel mai probabil, noua centrala va fi gata in jurul anului 2020", a declarat miercuri directorul general al Directiei Generale de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, la un seminar pe tematica energetica.

In ceea ce priveste investitiile necesare alocarii acestui proiect, este dificil de facut estimari, intrucat este posibil sa nu mai fie utilizata aceeasi tehnologie ca pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a precizat Alexandru Sandulescu.

"Este foarte greu de spus cat va costa, pentru ca la noua centrala nucleara se vor utiliza reactoare de ultima generatie. Este foarte posibil sa nu se mai utilizeze tehnologie canadiana tip CANDU", a mentionat directorul general din MEF.

Alexandru Sandulescu declara, la 16 noiembrie 2007, ca studiul pentru selectarea amplasamentului pe care va fi construita o noua centrala nucleara in Romania va fi realizat in 2008.

La inceptul lunii octombrie 2007, cu ocazia inaugurarii reactorui 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu declara ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa gaseasca o locatie optima pentru construirea unei noi centrale nucleare, in contextul in care Romania trebuie sa se utilizeze din ce in ce mai mult resursele curate de energie, cum ar fi cele nucleare si hidrologice.

"Sunt studii mai vechi privind construirea unei noi centrale nucleare, studii in care au fost evaluate anumite locatii. Dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, trebuie sa continuam dezvoltarea sectorului nuclear pentru a asigura Romaniei pe termen lung resurse energetice ieftine", spunea premierul, adaugand ca nu este oportuna realizarea celui de-al cincilea reactor la Cernavoda.

Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii precum zona Fagarasului sau cea a raului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: