Romanii sunt preocupati de cresterea preturilor
Data publicarii: 31-01-2008 | EconomieCresterea preturilor se afla pe primul loc in ce priveste preocuparile romanilor, cu o pondere de 35%, ca efect al datelor care au indicat o accelerare puternica a inflatiei in ultima perioada, pe fondul secetei severe de anul trecut, a declarat autorul Eurobarometrului, Dumitru Sandu.
"Preocuparea in crestere a romanilor pentru preturi in toamna lui 2007 este corelata si cu datele care anuntau deja in acea perioada o accelerare puternica a inflatiei, mai ales pe fondul secetei", a mentionat Sandu.
El a adaugat ca acesta nu este un fenomen local, ci se manifesta la nivel regional si, daca in prezent s-ar face o noua masuratoare, ponderea persoanelor ingrijorate de scumpiri ar fi mult mai mare.
Potrivit raportului, cea mai mare preocupare pentru scumpiri se manifesta in randul varstnicilor, de aici si urcarea in clasament a pensiilor.
"Pot sa va spun ca ponderea persoanelor preocupate de tema preturilor este tot 35% si in tari foarte dezvoltate precum Belgia, insa trebuie sa tinem cont de locul pe care tema il ocupa in ierarhia preocuparilor", a declarat Sandu.
Cresterea preturilor este urmata, in preocuparile romanilor, de situatia economica (31%) si de pensii (23%), tema care a urcat pe locul trei de pe locul sase in ce priveste principalele ingrijorari, a mentionat Sandu.
Dupa pensii, cu aceeasi pondere in preocuparile romanilor - de 23% - se afla sanatatea. Pentru acest sector, ponderea a scazut semnificativ, de la 27% in primavara anului trecut la 23% in toamna, cand au fost culese datele pentru Eurobarometru.
Rezultatele Eurobarometrului pot produce confuzie, daca nu sunt interpretate corect
Aceeasi confuzie ca si in cazul preturilor se poate face si in privinta increderii in institutiile religioase, potrivit lui Sandu.Conform Eurobarometrului, in toamna lui 2007 romanii aveau cea mai mare incredere in biserica (grad de incredere de 77%), care este urmata de armata si Uniunea Europeana, cu 68% fiecare.
"Daca ne uitam doar la ponderi, rezulta ca societatea romaneasca si cea daneza sunt cele mai religioase din Europa. Numai ca trebuie sa tinem cont si de ierarhia institutiilor luate in calcul. Danezii, spre deosebire de romani, au incredere intr-un procent mult mai mare in alte institutii ale statului", a explicat autorul Eurobarometrului.
De asemenea, una dintre confuziile Eurobarometrului arata faptul ca romanii sunt increzatori in UE si ca ponderea romanilor care au intredere in aceasta instititie a crescut de la 65% in primavara lui 2007, la 68% in toamna, a mai aratat el.
"Vazand aceste date, am putea spune ca increderea romanilor in UE a crescut, insa, trebuie sa fac precizarea ca nu este asa. Orice diferenta la interval de cateva luni mai mica de 7% poate indica o diferenta de esantinare, nu neaparat o modificare in starea de spirit a populatiei", a mai spus Dumitru Sandu.
Principala diferenta intre romani si statele aderate la Uniunea Europeana (UE) in 2004 o constituie perceptia pe care romanii o au cu privire la justitie.
"Daca in statele intrate in UE in 2004, increderea in aceasta institutie are o tendinta limpede de crestere, in Romania tendinta este fie de stagnare, fie de scadere", a mentionat Sandu.
In clasamentul institutiilor in care romanii au incredere, justitia ocupa locul al optulea, cu 26% dintre respondenti care au declarat ca au incredere in sistemul de justitie romanesc, dupa biserica, armata, UE , televiziune, radio presa scrisa si politie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului