Comisia Europeana propune noi norme pentru etichetarea alimentelor
Data publicarii: 31-01-2008 | DiverseComisia Europeana a adoptat, miercuri, un proiect de regulament potrivit caruia pe etichetele produselor alimentare trebuie afisate, in mod clar si lizibil, informatii esentiale referitoare la produsul respectiv, a informat Comisia Europeana.
Proiectul de regulament stabileste principiile generale pentru etichetarea produselor alimentare, ce trebuie respectate in cadrul industriei alimentare.
"Aceste principii includ cerinte privind lizibilitatea etichetei, care trebuie sa afiseze caractere de cel putin trei milimetri, claritatea si acuratetea acesteia, precum si cerinta potrivit careia prezentarea unor informatii optionale nu va distrage atentia de la informatiile obligatorii", se precizeaza in comunicatul Comisiei.
Astfel, propunerea adoptata miercuri solicita afisarea clara, pe partea anterioara a ambalajului produsului alimentar a continutului sau energetic, precum si a cantitatii de grasime si de sare. In plus, trebuie specificata proportia acestor elemente in comparatie cu dozele de referinta, cum ar fi doza zilnica recomandata.
De asemenea, proiectul de regulament propune obligativitatea ca toate alimentele care contin substante alergene, precum alunele, laptele sau pestele, sa mentioneze acest lucru pe eticheta.
"Acesta reprezinta un pas inainte fata de cerinta actuala privind etichetarea referitoare la alergeni care este aplicata, la nivel comunitar, doar in cazul produselor alimentare preambalate", informeaza Comisia. Conform noilor norme, va trebui ca si in cazul alimentelor neambalate dar si a celor servite in restaurante sau de catre unitatile de catering sa fie indicata prezenta alergenilor.
Propunerea Comisiei are drept scop facilitarea accesului consumatorilor la cele mai importante informatii afisate pe etichetele produselor alimentare, dar si asigurarea unei oarecare uniformitati a modului de prezentare in toate statele membre.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii