Valutistii si bancherii fac front comun pentru a ne arde la buzunar
Data publicarii: 30-01-2008 | Finante-BanciDevalorizarea leului in raport cu alte valute a ajuns prilej de capatuiala pentru patronii caselor de schimb din Bucuresti. Cele mai mari tunuri se dau dupa ora 18.00 si in weekend, cand nu lucreaza bancile.
Masinile automate de schimb valutar, pe care le pun la dispozitia clientilor tot mai multe banci, au devenit inamicul numarul 1 pentru valutisti. Aparatele au program non-stop, iar cursul oferit de acestea este de multe ori mai avantajos. In timp ce diferentele de curs intre vanzarea si cumpararea unei valute la casele de schimb cresc cu nesimtire dupa ora pranzului sau in zilele libere, cursul oferit de banci ramane mult mai avantajos. Din pacate insa, cel putin in zonele aglomerate, aparatele bancare de schimb valutar sunt mai mereu defecte, suspendate temporar sau golite de bani. In momentul in care masina bancii si-a sistat activitatea, speculantii umbla vizibil la cursul de schimb.
Defectiune cu "complicitatea" bancii
Aparitia serviciilor bancare de schimb valutar non-stop a lovit serios in valutisti. Acestia din urma erau obisnuiti sa speculeze anumite momente din zi si nu sa-si atraga clientii folosind un curs avantajos, asa cum se face peste tot in lume. O casa de schimb care s-a trezit vecina cu o astfel de masinarie a fost practic sortita falimentului. Culmea insa, valutistii au gasit rapid solutii pentru a-si rezolva problema.
Surse din mediul bancar au declarat pentru "Gardianul" ca anumiti directori de banca ar fi motivati de valutisti pentru a nu tine operativa masinaria de schimb valutar pe tot parcursul unei zile. Asa se face ca automatul de schimb fie este pur si simplu decuplat de la curent, fie este lasat fara bani, fapt ce atrage dupa sine blocarea oricarei tranzactii. Gestul directorilor pagubeste insa banca, pentru ca si aceasta la randul ei are un comision de schimb, chiar daca mult mai mic decat al caselor de schimb valutar.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani