In plina criza valutara, BNR ne baga leul pe gat
Data publicarii: 29-01-2008 | EconomieRomania este singura tara din regiunea est-europeana in care moneda nationala a suferit o depreciere ingrijoratoare in prima luna a acestui an, atrage atentia Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA). Situatia nu-i impiedica pe oficialii bancii centrale sa recomande populatiei contractarea de credite in lei, noteaza Gardianul.
Leul este considerat in continuare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) o moneda pe care se poate paria, in ciuda deprecierii semnificative si continue. "Cei care tin lei astazi vor vedea peste un an ca vor fi castigat, tinand lei, atat din dobanda, cat si din curs, care atunci va fi mai puternic, mai apreciat decat este astazi", a declarat economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, intr-un interviu acordat postului BBC.
Oficialul bancii centrale are aceleasi recomandari si pentru persoanele care vor sa isi ia credite in lei. Asta, in timp ce moneda nationala a cunoscut o depreciere semnificativa de la jumatatea anului trecut, cursul osciland de la 3,10 la 3,78 lei/euro.
Leul nu s-a redresat nici in prima luna a anului. Liviu Voinea, directorul executiv al GEA, remarca evolutia negativa, singulara in regiune, a monedei nationale. "In schimb, coroana ceha este pe apreciere, iar alte cursuri de schimb din tarile din regiune sunt mult mai putin volatile", a declarat analistul.
Incepand cu data de 3 ianuarie, cursul de schimb leu/euro a urcat de la 3,5971 la 3,7690, ceea ce inseamna un salt cu aproape 5% al cursului. Saptamana trecuta, leul a pierdut circa 2% pana la 3,78 lei/euro, pe fondul nervozitatii de pe pietele financiare internationale, care a determinat caderi pe pietele de capital la nivel global. Ieri, Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu 3,99%. Cotatia medie a celor mai lichide zece titluri a coborat cu 4,67%, in timp ce Societatile de Investitii Financiare (SIF) au consemnat o pierdere medie de 3,67%.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani