Ministerul Muncii lasa Guvernul sa stabileasca legislatia pensiilor private obligatorii
Data publicarii: 29-01-2008 | EconomiePropunerile primite de Ministerul Muncii in ce priveste modalitatea de distribuire aleatorie a romanilor la fondurile de pensii obligatorii (pilon II) si garantiile in sistem vor fi inaintate Guvernului printr-un raport in urmatoarele zile, a declarat luni ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
"Vom face un raport impreuna cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Casa Nationala de Pensii (CNPAS) pe care il vom inainta primului ministru in urmatoarele zile, deoarece Guvernul trebuie sa aiba un punct de vedere", a precizat Pacuraru.
El a adaugat ca "Guvernul nu poate sustine o constructie monopolista pe piata pentru ca este in dezavantajul participantilor, dar in egala masura nu poate face inechitate, astfel incat pe unii sa-i scoata din sistemul de loterie, iar pe altii sa-i includa". Ministrul Muncii a mai spus ca Executivul va decide in cele din urma. Potrivit lui Paul Pacuraru, la "loterie" vor participa intre 200.000 si 450.000 de romani.
Ministerul Muncii a organizat, luni, o dezbatere privind cadrul legislativ al pensiilor private obligatorii (pilon II) cu privire la modalitatea de repartizare aleatorie a nehotaratilor la fondurile de pensii administrate privat si la garantiile legale in sistemul pensiilor obligatorii administrate privat. La dezbatere au participat reprezentanti ai administratorilor de fonduri de pensii administrate privat si reprezentantii organizatiilor sindicale si patronale.
Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si s-a incheiat pe 17 ianuarie 2008. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe Pilonul II.
Aviva a inaintat in urma cu doua saptamani o scrisoare deschisa in care cerea ca administratorii cu mai mult de 20% din piata pensiilor private obligatorii sa nu participe la distribuirea aleatorie a romanior nehotarati pentru a evita monopolizarea pietei de catre primii doi jucatori, care au deja peste o treime din piata.
A doua tema de discutie mentionata de Pacuraru a fost legata de problema garantarii benefiilor pentru participanti despre care a mentionat ca este "o dezbatere interesanta din puct de vedere conceptual, teoretic stiintific si practic". Ministrul Muncii a mai spus ca nu a fost suficient timp si nici cel mai bun cadru pentru a avea toti participantii invitati. Pacuraru s-a referit la Ministerul Economiei si Finantelor care, desi a fost invitat, nu au fost prezent la dezbatere.
Pacuraru a mentionat ca problema consta in faptul ca "exista sisteme diferite - un sistem definit prin contributii definite, cu costuri scazute, asa cum este sistemul romanesc si un sistem cu beneficii definite, care inseamna ca are costuri mai mari si garantii pentru nivelul minim". "Dupa cum s-a discutat pana acum, ar fi un fel de struto-camila, adica vrem si costuri reduse si contributii garantate. Din acest motiv am luat initiativa ca in doua sau trei saptamani sa organizam o reuniune in asa fel incat sa auzim toate punctele de vedere", a mai spus Pacuraru, care a adaugat ca va trebui gasita o solutie.
"In cazul sistemului de tip beneficii definite (pilon II), contribuabilii pot stabili o valoare a pensiei, iar administratorul va face un calcul al contributiilor pe care acestia trebuie sa le plateasca pentru ca contribuabilul sa ajunga la beneficiile stabilite anterior", a explicat directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.
Potrivit acestuia, costurile sunt insa mai mari, comisioanele administratorilor nu sunt limitate si, de asemenea, contributiile pot suferi variatii in timp.
In ce priveste sistemul de tip contributii definite (pilon II), directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private a mentionat ca aderentii stiu cum se investesc banii, cum contribuie si doar pot fi estimate beneficiile la pensie, respectiv randamentele. In acest sistem costurile sunt mai reduse, iar comisioanele sunt limitate prin lege.
Sase organizatii ale societatii civile au propus organelor statului la inceputul lunii ianuarie, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului