Cine vrea credit, sa mai astepte
Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-BanciFie ca au luat credite de consum, auto sau ipotecare, imprumutatii vor simti pe pielea lor cresterea dobanzii de politica monetara operata de BNR la inceputul acestei luni de la 7,5% pana la 8% pe an, noteaza Curierul National. Pe piata bancara se vorbeste serios despre posibilitatea ca la inceputul lunii viitoare banca centrala sa majoreze din nou dobanda cu care atrage credite de la banci.
Efectul, asteptat de altfel, reprezinta scumpirea creditelor prin majorarea dobanzilor, eventual prin introducerea de noi comisioane. Ratele lunare au crescut atat pentru cei care au credite in derulare la banci, dar mai ales pentru actualii aspiranti la finantare.
Creditele in EURO tin pasul cu cele in lei
Luand spre analiza un exemplu concret, un credit de nevoi personale fara garantii in valoare de 37.000 RON (echivalentul a 10.000 EURO) cu rambursare in 10 ani in moneda nationala, un nivel rezonabil al DAE in prezent este de 15,28%. Rata medie este de 591,62 RON pe luna, total de rambursat la finalul perioadei de creditare 69.405 RON. La jumatatea anului trecut, cand rata dobanzii era si de 5,75% la unele banci, DAE medie ajungea la 12%, rata lunara de achitat in jur de 412,73 RON si un total de rambursat la sfarsitul perioadei de rambursare de aproximativ 50.655 lei.
Aceasta inseamna, ca daca in urma cu 6 luni plateam cu 26% mai mult decat imprumutam, in prezent vom rambursa cu 54,17% mai mult decat am imprumutat initial.
Pentru varianta in EURO, 10.000 pentru 10 ani, o dobanda anuala efectiva este de 13,23%, cu rata lunara de 144,16 EURO, in total de rambursat la finalul perioadei de creditare 17.243 EURO. Este vorba de 57,99% in plus pe langa suma imprumutata. Cine a luat credit in vara si a reusit sa aleaga una dintre cele mai bune oferte de pe piata, a beneficiat de DAE sub pragul de 10%, cu rata lunara in jurul valorii de 110 EURO si un total de rambursat la finalul perioadei de creditare de aproape 16.000 EURO. Asadar, creditele in moneda europeana s-au scumpit in aceeasi masura precum cele in moneda nationala.
La creditele ipotecare, crestere exagerata
Daca luam in considerare un credit ipotecar de 60.000 EURO acordat pe o perioada de 25 de ani la costurile din vara, valoarea medie a dobanzii anuale efective era de 6,77%, cu o datorie lunara la banca de 345 EURO si un total de rambursare la expirarea termenului de creditare in jurul a 105.000 EURO. Acelasi tip de credit cu aceiasi parametrii va fi contractat in prezent cu o DAE medie de 8,75%, o rata lunara de achitat 430 EURO.
La finalul perioadei de creditare, beneficiarul va avea de platit in total peste 130.000 EURO. Practic, daca in urma cu 6 luni am fi platit cu 57,14% mai mult decat suma imprumutata initial, in conditiile actuale vom avea de platit cu peste 100%.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani