Speculatorii joaca masiv pe euro
Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-BanciIn ultimele zile de tranzactionare din saptamana trecuta, speculatorii pietei interbancare au avut de castigat din plin pe seama fluctuatiilor de curs, cumparand valuta in perioadele de minim si vanzand pe maxim, noteaza Adevarul. Interesant este ca aceste jocuri au inceput sa se mute, in timp, dincolo de momentul in care BNR anunta cotatiile zilei (dupa ora 12,30), astfel ca influentele lor asupra cursului de referinta sunt tot mai mici.
De exemplu, vineri - dupa ce Banca Nationala fixase cursul de referinta la 3,7694 - speculatorii de portofoliu s-au jucat, din nou, la cursul de schimb. Astfel, la mijlocul sedintei de tranzactionare au aparut brusc ordine masive de cumparare de valuta din partea unor investitori. Cererea mare a determinat in final o urcare rapida a cursului de schimb pana la un maxim 3,837 lei/euro. Apoi, speculatorii au inceput sa vanda valuta, iar cursul de schimb a inceput sa scada la fel de repede pe cat crescuse.
Cursul e vulnerabil, leul cedeaza usor
"Leul a cedat usor, ceea ce denota vulnerabilitatea cursului de schimb. In plus, trebuie sa retinem faptul ca speculatorii sunt interesati sa faca profit, si nu neaparat sa influenteze cursul de referinta al bancii centrale", este de parere Catalin Maciuca, dealer la MBK Romexterra Bank. In opinia dealerului, cursul de schimb are puterea sa isi revina: "Situatia din Romania a fost exacerbata in ultima perioada. Avem totusi o economie functionala si o crestere economica decenta, ceea ce va permite leului sa isi revina".
"Volumele de transfer au fost foarte mari, atat datorita ordinelor de cumparare de valuta ale strainilor, cat si pe baza unor ordine comerciale venite din partea importatorilor. Acestia vor sa se protejeze impotriva deprecierii leului, considerand ca trendul descrescator se va mentine", au declarat mai multi dealeri ai pietei valutare, citati de agentiile de presa.
Potrivit acestora, in debutul sedintei de vineri piata a fost linistita, fara oscilatii sau volume semnificative, insa, ulterior, volumele de transfer au crescut, in conditiile unei volatilitati ridicate. "Ordinele mari de cumparare de valuta venite din partea strainilor au determinat deprecierea puternica a leului, pana la un minim de 3,84-3,8450 lei/euro, in jurul orei 15,00", au aratat dealerii. De remarcat ca aceste jocuri au avut loc dupa anuntarea cursului oficial, ceea ce arata ca speculatorii castiga din diferentele de cotatie, nu dintr-o anumita valoare a valutelor.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani