Angajatii din Romania schimba prea des locul de munca
Data publicarii: 26-01-2008 | HR/CariereRezultatele unui studiu realizat de compania Daedalus Consulting - Angajatii din Romania au invatat ce sa ceara la locul de munca si au devenit din ce in ce mai pretentiosi in 2007. Un sondaj de opinie realizat printre tinerii cu studii superioara a relevat totusi ca angajatii romani schimba prea des locul de munca, sunt influentati puternic de relatia cu seful direct, dar mai ales de ofertele altor companii. Piata muncii sufera mutatii semnificative de la un an la altul, iar tendinta tinerilor cu studii superioare este aceea de a deveni foarte selectivi in alegerea locului de munca.
Anul trecut, tendinta a fost una de normalizare, releva studiul realizat de compania Daedalus Consulting, pe un esantion de tineri intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolveni ai unei institutii de invatamant superior. Studiul arata faptul ca tinerii dau dovada in continuare de o loialitate scazuta fata de compania la care lucreaza. 50 % dintre tinerii angajati si-au schimbat locul de munca de cel putin 2 ori in ultimii 3 ani.
Tinerii au cele mai mari asteptari, insa, in ceea ce priveste grija companiei pentru angajati. Fata de anul trecut, scad ca importanta provocarile profesionale, dar cresc in importanta prestigiul companiei si existenta unor modele care sa poata fi urmate.
Pentru studentii care nu lucreaza, studiul arata ca mai importante decat pachetului salarial sunt varietatea de activitati de la locul de munca si grija angajatorului fata de salariati.
O alta mutatie importanta este tendinta tinerilor de a echilibra viata profesionala cu cea personala. In ultimul an, tinerii par sa caute un raport mai echitabil intre orele suplimentare si castig, intre provocari profesionale si stres.
Si pretentiile salariale sunt in crestere substantiala, fata de anul trecut. La primul job, tinerii profesionisti doresc 380 de euro, iar cei cu experienta mai mare de 3 ani ar cere 660 de euro. Aceste asteptari sunt insa cu 51% mai mari fata de salariile curente. Potrivit studiului, angajatii din Bucuresti au salarii cu 37,5% mai mari decat cei din provincie.
De asemenea, mirajul unui loc de munca in strainatate este in crestere. Tinerii trimit din ce in ce mai putin CV-uri nesolicitate si nu mai consulta anunturile din ziare si reviste.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă