Angajatii din Romania schimba prea des locul de munca
Data publicarii: 26-01-2008 | HR/CariereRezultatele unui studiu realizat de compania Daedalus Consulting - Angajatii din Romania au invatat ce sa ceara la locul de munca si au devenit din ce in ce mai pretentiosi in 2007. Un sondaj de opinie realizat printre tinerii cu studii superioara a relevat totusi ca angajatii romani schimba prea des locul de munca, sunt influentati puternic de relatia cu seful direct, dar mai ales de ofertele altor companii. Piata muncii sufera mutatii semnificative de la un an la altul, iar tendinta tinerilor cu studii superioare este aceea de a deveni foarte selectivi in alegerea locului de munca.
Anul trecut, tendinta a fost una de normalizare, releva studiul realizat de compania Daedalus Consulting, pe un esantion de tineri intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolveni ai unei institutii de invatamant superior. Studiul arata faptul ca tinerii dau dovada in continuare de o loialitate scazuta fata de compania la care lucreaza. 50 % dintre tinerii angajati si-au schimbat locul de munca de cel putin 2 ori in ultimii 3 ani.
Tinerii au cele mai mari asteptari, insa, in ceea ce priveste grija companiei pentru angajati. Fata de anul trecut, scad ca importanta provocarile profesionale, dar cresc in importanta prestigiul companiei si existenta unor modele care sa poata fi urmate.
Pentru studentii care nu lucreaza, studiul arata ca mai importante decat pachetului salarial sunt varietatea de activitati de la locul de munca si grija angajatorului fata de salariati.
O alta mutatie importanta este tendinta tinerilor de a echilibra viata profesionala cu cea personala. In ultimul an, tinerii par sa caute un raport mai echitabil intre orele suplimentare si castig, intre provocari profesionale si stres.
Si pretentiile salariale sunt in crestere substantiala, fata de anul trecut. La primul job, tinerii profesionisti doresc 380 de euro, iar cei cu experienta mai mare de 3 ani ar cere 660 de euro. Aceste asteptari sunt insa cu 51% mai mari fata de salariile curente. Potrivit studiului, angajatii din Bucuresti au salarii cu 37,5% mai mari decat cei din provincie.
De asemenea, mirajul unui loc de munca in strainatate este in crestere. Tinerii trimit din ce in ce mai putin CV-uri nesolicitate si nu mai consulta anunturile din ziare si reviste.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani