Cazuri celebre de fraude bancare
Data publicarii: 25-01-2008 | Finante-BanciSectorul bancar international s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu mai multe cazuri de fraude comise din interiorul institutiilor financiare, cel mai cunoscut fiind cel al bancii engleze Barings.
Barings Bank, vanduta pe o lira sterlina
In 1995, traderul Nick Leeson a provocat o pierdere de 850 milioane lire sterline (aproximativ 1,3 miliarde dolari) bancii Barings, pentru care lucra in acel moment in Singapore. Acesta s-a implicat in operatiuni speculative cu banii clientilor bancii, pierzand sume foarte mari si cauzand de unul singur falimentul unei importante banci de investitii. Timp de trei luni, Leeson a cumparat peste 20.000 de contracte futures, in valoare de circa 180.000 de dolari fiecare (136.243 de euro). Circa trei sferturi din pierderea de 1,3 miliarde dolari pe care a provocat-o bancii Barings au provenit din aceste contracte. Atunci cand conducerea bancii a descoperit amploarea pierderilor, a informat Banca Angliei ca Barings era falimentara.
La cateva zile dupa arestarea lui Nick Leeson in Frankfurt (Germania), pe 2 martie 1995, Barings Bank a fost vanduta gigantului financiar olandez ING, pentru suma simbolica de o lira sterlina, punand capat istoriei de 230 de ani a bancii britanice. Banca a fost redenumita ING Barings, insa ING a renuntat apoi la Barings, in logo ramanand doar ING.
Leeson a fost condamnat la sase ani si jumatate de inchisoare si amendat cu 70.000 de lire, pentru escrocherie si fals in acte. A fost eliberat in 1999, dupa ce s-a imbolnavit in inchisoare de cancer de colon, de care apoi s-a vindecat. Fostul trader a scris chiar o carte, numita "Rogue Trader", care a fost ecranizata, filmul numindu-se "Traderul", rolul principal fiind jucat de actorul Ewan McGregor.
Allied Irish Bank, fraudata cu peste 600 milioane dolari
Un alt caz important de frauda s-a derulat la sucursala americana a bancii Allfirst. Protagonistul fraudei a fost John Rusnak, trader specializat in devize. Acesta, printr-o schema sofisticata, ce a acoperit aproape cinci ani, a pierdut 691 milioane dolari (430 milioane lire sterline). Ca si in cazul Barings, a fost identificata o eroare legata de structura organizationala a departamentului de trezorerie al Allfirst.
Activitatile ilegale au inceput in 1997 si au avut ca scop acoperirea unor pierderi rezultate din cumpararea de contracte forward pe yen. In plus, in 1999 Rusnak a incheiat acorduri preferentiale cu o serie de institutii financiare, printre care cu Bank of America si Citibank.
In ianuarie 2003, John Rusnak a fost gasit vinovat si condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare.
Alte cazuri nefinalizate
In anul 2000, Jean-Claude Trichet, actualul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) a fost pus sub investigatii oficiale, fiind acuzat de falsificare de conturi in cazul falimentului bancii Credit Lyonnais, in 1992 si 1993, cand acesta a ocupat functia de sef al Trezoreriei franceze. Trei ani mai tarziu, Trichet a fost declarat nevinovat.
In aprilie 2004, cel mai influent bancher din Spania, Emilio Botin, presedinte al Banco Santander Central Hispano, a fost pus sub acuzatie de frauda, pentru ca ar fi utilizat fondurile bancii ca sa rezolve o problema interna de management. Ordinul judecatoresc de punere sub acuzatie a fost rezultatul plangerilor actionarilor despre pachetele generoase oferite celuilalt presedinte, Jose Maria Amusategui, si fostului vicepresedinte, Angel Corcostegui, cand acestia s-au retras de la conducerea bancii in 2001, respectiv 2002. Acuzatorii au denuntat faptul ca Botin a cumparat retragerile celor doi cu banii actionarilor.
Acordul s-a realizat in secret, chiar in ziua fuziunii, iar consiliul director al bancii a fost informat cu privire la plata recompenselor doar trei luni mai tarziu, cand i s-a cerut aprobarea sa execute fuziunea. Potrivit presei spaniole, pachetele de recompensari valorau 65 milioane euro, pentru Amusategui, si 108 milioane euro, pentru Corcostegui.
Trei ani mai tarziu, in mai 2007, Hafiz Nazeem, un bancher al diviziei de investitii a bancii Credit Suisse a fost arestat pentru acuzatii de frauda bursiera, dupa ce a dezvaluit informatii unui complice din Pakistan, despre noua tranzactii pe care banca urma sa le faca. Cei doi au castigat, astfel, circa 7 milioane dolari.
Fraudele bancare nu au ocolit Romania
Cel mai complex caz de frauda bancara din tara noastra a fost inregistrat in anul 2005. Atfel, in luna iulie, procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie (actualul Departament National Anticoruptie) au finalizat urmarirea penala fata de functionari bancari si administratori de societati comerciale din Bucuresti, pusi sub invinuire in dosarul privind acordarea ilegala de credite si neurmarirea utilizarii acestora conform destinatiilor de catre centrala Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca.
Prejudiciul estimat a fost de peste 243,1 milioane lei (2.431 miliarde lei vechi). Dosarul a fost intocmit ca urmare a sesizarilor privind frauda produsa in cadrul BCR - Sucursala Novaci (Gorj), in perioada ianuarie 2002 - 30 aprilie 2003, prin acordare de credite in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor bancare in valoare de peste 78,8 milioane lei (788 miliarde lei vechi).
Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a fost posibila ca urmare a implicarii unor functionari bancari de la BCR, RIB si Banca Romaneasca, insarcinati cu analiza, instrumentarea, intocmirea documentatiei, acordarea si aprobarea a peste 350 de credite, in valoare de 192,6 milioane lei (1.926 miliarde lei vechi).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului