Cursele charter se vor scumpi cu peste 10%, la vara
Data publicarii: 25-01-2008 | TurismCursele aeriene charter din Romania catre destinatiile externe se vor scumpi in aceasta vara cu peste 10%, crestere anuntata de agentii de turism si explicata de acestia prin majorarea costurilor de inchiriere a avioanelor ca urmare a pretului ridicat la carburanti, transmite Mediafax.
"Cea mai mare problema pentru turismul extern in acest an este scumpirea carburantilor pentru avioane. Companiile care inchiriaza avioane pe care agentiile de turism le opereaza in regim charter au trimis agentiilor tarife majorate cu 20 - 30%", a declarat Mircea Poenaru, directorul general al agentiei de turism Romantic Travel.
El spune ca majorarea pretului de inchiriere a avioanelor va influenta si tariful perceput de catre agentii de turism pentru pachetele externe operate prin curse charter.
"Vor fi cresteri de 5-10% in cazul pachetelor scumpe, in timp ce pachetele turistice medii sau ieftine, in care ponderea pretului biletului de avion este mai mare, vor fi cu peste 10% mai scumpe din aceasta vara", apreciaza Poenaru, a carui agentie opereaza chartere catre patru statiuni din Grecia, Cipru si Italia.
Directorul de marketing al Tarom, Sorin Georgescu, a declarat ca pretul perceput pentru inchirierea avioanelor in regim charter va fi mai mare, dar ca nu poate spune in acest moment care va fi procentul cu care vor fi majorate tarifele.
"Va fi usor direct proportional cu influenta cresterii pretului petrolului", a adaugat oficialul companiei, care anul trecut a obtinut peste 15 milioane de dolari din inchirierea avioanelor catre agentiile de turism, suma ce a insemnat mai mult de 5% din totalul cifrei de afaceri a TAROM.
Martin Bikfalvy, directorul agentiei de turism Calibra din Cluj, care opereaza chartere catre statiuni din Grecia, Turcia, Egipt si Spania, spune ca negociaza in prezent cu companiile aeriene preturile de inchiriere a avioanelor cu care va incepe cursele in vara.
"Pretul unui pachet turistic cu o cursa charter va creste in aceasta vara cu 7-12% comparativ cu tarifele practicate in vara anului trecut. Inchiriem avioane atat de la Tarom, de la linia aeriana greceasca Aegean Airlines, cat si de la o companie egipteana. Toti vor tarife mai mari din aceasta vara, din cauza cresterii pretului carburantului", a precizat Bikfalvy.
Si Adriana Goicea, directorul agentiei Prompt Service, cu chartere catre statiuni din Grecia, Turcia, Italia si Spania spune ca preturile curselor charter vor urca din vara cu peste 10%.
"Nu am contractat inca charterele pentru vara aceasta. Noi lucram cu Tarom si ei ezita inca sa ne dea un tarif de inchiriere a avioanelor", a adaugat ea.
Acelasi lucru se intampla si in cazul agentiei de turism Perfect Tour, care opereaza chartere catre statiuni din Turcia, Grecia, Cipru si Spania.
"Anul trecut, pe 24 ianuarie, semnasem deja contractele cu Tarom, pentru inchirierea avioanelor. Anul acesta nu s-a stabilit inca nimic. Asteptam", a spus Mircea Vladu, directorul Perfect Tour.
El a precizat ca se asteapta la o crestere a pretului pachetelor turistice externe de peste 5% in vara acestui an.
"Cresterea pretului barilului de petrol va influenta in mod sigur pretul pachetelor turistice pentru cursele charter. Eu cred ca se vor majora cu peste 10%. Cursele aeriene de linie nu cred ca vor fi afectate imediat, dar mai tarziu vor resimti si acestea scumpirea combustibilului", spune Alin Burcea, directorul agentiei de turism Paralela 45, care va opera in aceasta vara curse charter catre statiuni din Grecia, Spania, Turcia, Egipt si Portugalia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani