Romania are 23,7% din puterea de cumparare a Austriei
Data publicarii: 25-01-2008 | EconomieRomania a atins, la nivel de gospodarii, 23,7% din puterea de cumparare a Austriei, se arata intr-un studiu RegioData, publicat joi si citat de publicatia austriaca Der Standard.
"Puterea de cumparare in Europa de Est creste cu repeziciune", titreaza Der Standard, comentand ca, in ciuda tendintei ascendente, un nivel de trai vest-european poate fi atins numai peste zeci de ani. Unul dintre motive este, potrivit Der Standard, decalajul mare intre oras si sat in tarile estice: "Orasele profita, satele raman sarace".
Puterea de cumparare la nivel european a crescut, potrivit studiului citat de publicatia austriaca, in medie, cu 400 de euro pe gospodarie, anul trecut. Studiul RegioData realizeaza o grupare pe trei categorii de tari, in functie de puterea de cumparare raportata la cea a Austriei, Romania aflandu-se in cea din mijloc.
In fruntea grupei cu o putere de cumparare mai mare de 40% din cea a Austriei se afla Slovenia, cu 80%, urmata de Cehia, Ungaria, Slovacia, Croatia si Polonia.
Romania, avand o putere de cumparare de 23, 7% raportat la cea din Austria, este grupata cu Rusia, Bulgaria si Turcia. "Noul mare stat membru UE, Romania, are o putere de cumparare de 23,7% din puterea Austriei, raportat la gospodarii", scrie Der Standard.
Ultima grupa, catalogata de ziarul austriac ca fiind "grupa infrantilor", cuprinde tari ca Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania, urmate "de la departare" de Ucraina, Republica Moldova si Belarus.
Mark Ruhsam, directorul de marketing al RegioData Research, citat de Der Standard, a atras atentia ca datele trebuie interpretate cu atentie dat fiind faptul ca este vorba despre valori medii, care nu reflecta diferentele regionale. Pentru Romania decalajul este foarte vizibil: in Banat, sudul Crisanei si municipiul Bucuresti puterea de cumparare ajunge pana la 30%, in timp ce in restul tarii valorile nu trec de 10%.
Din puterea de cumparare la nivel european - inclusiv Turcia si partea europeana a Rusiei -, care se ridica la 7,3 miliarde de euro, 13% reprezinta contributia tarilor sud-est- si central-europene. Rusia, Polonia si Turcia sunt tarile care contribuie cel mai mult la volumul puterii de cumparare la nivel european, mai scrie Der Standard.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului