Romania are 23,7% din puterea de cumparare a Austriei
Data publicarii: 25-01-2008 | EconomieRomania a atins, la nivel de gospodarii, 23,7% din puterea de cumparare a Austriei, se arata intr-un studiu RegioData, publicat joi si citat de publicatia austriaca Der Standard.
"Puterea de cumparare in Europa de Est creste cu repeziciune", titreaza Der Standard, comentand ca, in ciuda tendintei ascendente, un nivel de trai vest-european poate fi atins numai peste zeci de ani. Unul dintre motive este, potrivit Der Standard, decalajul mare intre oras si sat in tarile estice: "Orasele profita, satele raman sarace".
Puterea de cumparare la nivel european a crescut, potrivit studiului citat de publicatia austriaca, in medie, cu 400 de euro pe gospodarie, anul trecut. Studiul RegioData realizeaza o grupare pe trei categorii de tari, in functie de puterea de cumparare raportata la cea a Austriei, Romania aflandu-se in cea din mijloc.
In fruntea grupei cu o putere de cumparare mai mare de 40% din cea a Austriei se afla Slovenia, cu 80%, urmata de Cehia, Ungaria, Slovacia, Croatia si Polonia.
Romania, avand o putere de cumparare de 23, 7% raportat la cea din Austria, este grupata cu Rusia, Bulgaria si Turcia. "Noul mare stat membru UE, Romania, are o putere de cumparare de 23,7% din puterea Austriei, raportat la gospodarii", scrie Der Standard.
Ultima grupa, catalogata de ziarul austriac ca fiind "grupa infrantilor", cuprinde tari ca Serbia, Bosnia, Macedonia si Albania, urmate "de la departare" de Ucraina, Republica Moldova si Belarus.
Mark Ruhsam, directorul de marketing al RegioData Research, citat de Der Standard, a atras atentia ca datele trebuie interpretate cu atentie dat fiind faptul ca este vorba despre valori medii, care nu reflecta diferentele regionale. Pentru Romania decalajul este foarte vizibil: in Banat, sudul Crisanei si municipiul Bucuresti puterea de cumparare ajunge pana la 30%, in timp ce in restul tarii valorile nu trec de 10%.
Din puterea de cumparare la nivel european - inclusiv Turcia si partea europeana a Rusiei -, care se ridica la 7,3 miliarde de euro, 13% reprezinta contributia tarilor sud-est- si central-europene. Rusia, Polonia si Turcia sunt tarile care contribuie cel mai mult la volumul puterii de cumparare la nivel european, mai scrie Der Standard.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii