Stresul de la serviciu imbolnaveste inima
Data publicarii: 24-01-2008 | LifestylePersoanele stresate au un risc mai mare cu 68% de a se imbolnavi de inima, arata cel mai amplu studiu realizat pe un esantion de peste 10.000 de britanici, citat de Reuters si preluat de Evenimentul Zilei. Cele mai afectate sunt persoanele cu varsta sub 50 de ani, mai indica studiul efectuat de cercetatorii de la University College London pe o perioada de 12 ani. Explicatia cercetatorilor este ca stresul provoaca modificari biologice si de comportament. Cei stresati au o alimentatie mai proasta, fumeaza si sunt sedentari.
Alimentatie proasta, tutun si sedentarism
Cercetatorii au masurat nivelul stresului participantilor la studiu si le-au pus intrebari despre caracteristicile joburilor lor: ce responsabilitati au, cat de des iau pauze si cat de mult sunt supusi presiunii timpului. Studiul a aratat ca cei stresati aveau ritmul cardiac variabil, semn ca inima functioneaza la parametri scazuti, iar nivelul cortizolului (hormon al stresului) este mai mare decat limita normala.
Persoanele foarte stresate sufera modificari biologice si de comportament, explica cercetatorii. De cele mai multe ori, aceste persoane mananca alimente nesanatoase, fumeaza, beau si nu fac miscare.
"Grasimile animale, inclusiv cele din lactatele groase precum smantana, untul si unele branzeturi, duc la cresterea colesterolului "rau", ceea ce provoaca depunerea de placi de grasimi pe vasele de sange. Prin urmare, acestea se ingusteaza, sangele circula mai prost si apare durerea de inima", explica Luminita Iliuta, medic cardiolog� la Institutul "C.C. Iliescu", din Bucuresti.
Si tutunul favorizeaza depunerea de colesterol pe vasele de sange, fumatorii avand un risc de a se imbolnavi de inima cu 8-10a mai mare decat� nefumatorii.
"Sedentarismul face ca sangele sa circule cu o viteza mai mica, provocand depunerea de grasimi pe vase", mai spune medicul cardiolog. Stresul produce inclusiv modificari hormonale. "Din cauza stresului au loc descarcari ale hormonilor adrenalina si cortizol, ce favorizeaza depunerea de colesterol pe vase", mai spune Luminita Iliuta.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă