Cum va tineti la adapost economiile in vremuri tulburi
Data publicarii: 23-01-2008 | Finante-BanciAnalistii economici sunt de parere ca nu ar trebui sa ne preocupe in perioada imediat urmatoare castigurile, ci plasarea prudenta a economiilor. Ce facem cu economiile noastre in vremuri ca acestea? Cum le putem pune la adapost de posibilele efecte nedorite? Este momentul sa refinantezi un credit in euro, ca sa scapi de scumpirea ratelor? Este bine sa reactionezi radical in astfel de momente?
Mai multi specialisti in domeniu au raspuns pentru "Adevarul" la toate aceste intrebari, cu mentiunea ca nu sunt sfaturi, ci doar pareri personale.
1 Tineti-va banii in depozite bancare!
De departe, parerea unanima a analistilor consultati de "Adevarul" indica depozitul bancar ca fiind - in astfel de situatii - drept cea mai buna cale de a-ti pune banii la adapost. "Nu obtii castig, dar sigur nu pierzi"!, spun acestia. Dragos Cabat, presedintele Charted Financial Analysts, spune de exemplu ca in acest moment ar trebui sa nu ne ingrijim de profit, ci de a nu ne pierde banii. In opinia analistului, depozitele reprezinta cel mai bun instrument pentru ca finantele personale ale romanilor sa nu fie erodate de inflatie.
"Dobanzile la depozite sunt, in medie, de 8%/an, iar dupa impozitare raman doar 6,7 procente, pe care deponentul le poate castiga. Din cele 6,7%, trebuie sa mai scadem o rata a inflatiei de 6,5%. In final, castigul pe care il au romanii este infim, de doar 0,2%. Comparativ cu pierderile mari inregistrate in ultima perioada la Bursa, cred ca in prezent depozitele sunt cea mai buna investitie". Cabat subliniaza insa faptul ca nu toti romanii isi permit sa ia astfel de masuri.
"Cei care au deja un credit nu au cum sa economiseasca. Iar daca platesc dobanzi variabile, sansele de a economisi sunt si mai mici". Si fostul ministru al finantelor Mihai Tanasescu considera ca depozitul bancar este in acest moment cel mai corect instrument de economisire. "Si acesta poate fi afectat, in astfel de momente, dar nu in aceeasi masura in care sunt afectate investitiile la Bursa, spre exemplu", a explicat Tanasescu.
2 Nu va refinantati creditele!
Aprecierea continua a euro a determinat o scumpire puternica a creditelor contractate in aceasta moneda. Chiar daca la prima vedere o "solutie salvatoare" ar putea fi refinantarea acestora in lei, analistii considera ca aceasta masura nu ar fi bine-venita. Singurul lucru pe care il pot face acei romani care au in derulare credite ipotecare/imobiliare in euro este sa astepte calmarea pietei. "Opinia mea este ca leul isi va reveni pe termen lung, deci se va aprecia. Personal, n-as face o astfel de mutare, in acest moment", considera Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Si Mihai Tanasescu considera ca o astfel de miscare nu ar trebui facuta, pentru ca este una brusca. E drept ca sunt tendinte de crestere a dobanzilor, dar incepand cu a doua jumatate a anului, situatia se va calma, deci totul va reveni la situatia initiala. Trebuie sa avem incredere in moneda nationala", apreciaza fostul ministru al finantelor, subliniind ca aceasta situatie nu trebuie sa ne panicheze. Totodata, potrivit lui Cabat, o refinantare ne-ar scoate din buzunare mai multi bani, tinand cont de actualele costuri.
"O refinantare costa, mai ales la nivelul actual al dobanzilor, care sunt asteptate sa creasca. Din pacate, cei care s-au imprumutat in valuta vor trebuie sa stranga cureaua si sa reduca cheltuielile de consum. Multi romani se asteptau ca leul sa se aprecieze la nesfarsit", spune Dragos Cabat.
3 Luati credite doar daca arde!
Totodata, acesta este de parere, fara a pretinde ca poate fi considerat un sfat, ca cei care vor sa ia un credit acum ar putea sa mai astepte, daca nevoia de creditare nu este stringenta: "In urmatoarea perioada, dobanzile vor creste, dupa care isi vor reveni. Nu cred insa ca majorarea de dobanda va fi una substantiala, in medie cu o jumatate, pana la un punct procentual", precizeaza Bogdan Baltazar.
Discutiile privitoare la o posibila majorare a dobanzilor au inceput inca de la inceputul lunii, dupa ce Banca Natioanala a hotarat sa creasca dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%. In acest context, Cabat considera ca majorarea dobanzilor se datoreaza in primul rand slabelor performante de la capitolul "inflatie". "Ritmul de crestere al creditului intern va avea de suferit, dar nu neaparat pe seama cresterii cresterii dobanzilor.
Capacitatea de absorbtie a creditelor va scadea, mai ales ca puterea de cumparare continua sa se deterioreze", sustine reprezentantul Chartered Financial Analyst. Potrivit calculelor analistului, o majorare de dobanda de 2% ar scumpi ratele lunare la credite cu aproximativ 11%. "Totusi, nu cred ca dobanzile vor creste cu mai mult de 1-1,5 puncte procentuale. In consecinta, ratele creditelor se vor scumpi cu aproximativ 7%. In plus, cei care intentioneaza sa ia un credit vor putea imprumuta, in medie, tot cu 7% mai putin", explica analistul Dragos Cabat.
4 Imprumutati-va in moneda in care castigati!
Nu o data analistii au spus ca ideal este ca romanii sa se imprumute in moneda in care realizeaza veniturile. Cu atat mai mult in acest moment, contribuabilii trebuie sa tina cont de acest aspect. "Cel mai prudent este ca romanii sa se imprumute in moneda in care isi incaseaza veniturile.
Pentru cei care nu s-au asigurat, luand un credit in valuta desi castiga in lei, exista posibilitatea unei refinantari in moneda nationala. Ideal ar fi insa ca cei care suporta costul mai mare al ratelor sa astepte inca 4-5 luni, cand ne vom relua pozitia interesanta pentru investitori", considera Bogdan Baltazar, fost bancher si actual consultant pentru investitii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani