Taxa auto va fi modificata in urmatoarea sedinta de guvern
Data publicarii: 23-01-2008 | AutoMinistrul economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, miercuri, ca taxa auto va fi modificata prin Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta de guvern, oficialii europeni agreand noua grila, cu unele mici ajustari.
Modificarea taxei de catre executiv este, potrivit ministrului Vosganian, primul pas pentru suspendarea procedurii de infringement (incalcare a tratatului), suspendarea totala urmand sa aiba loc dupa aprobarea Ordonantei in Parlament.
In urma discutiilor purtate cu autoritatile romane, in 16 ianuarie, oficialii de la Bruxelles au fost de acord cu noua grila de taxare, la care mai trebuie aduse, insa, mici modificari. Potrivit unor surse oficiale romane, reprezentantii Comisiei Europene (CE) au cerut "cizelarea" a doi-trei coeficienti de taxare, dar au spus ca, de aceasta data, au fost aplicate principiile Comisiei.
Ministrul Economiei si Finantelor a avut discutii, marti, cu reprezentantii CE pe marginea taxei auto, la o saptamana dupa ce o delegatie romana a prezentat modificarile aduse taxei auto reprezentantilor Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD).
"In timpul discutiilor avute la Bruxelles, comisarul european Laszlo Kovacs a felicitat guvernul pentru modul in care varianta de modificare a taxei de poluare auto corespunde cerintelor Comisiei Europene", a declarat Vosganian la inceputul sedintei de miercuri a executivului, potrivit unui comunicat remis de guvern.
Executivul de la Bucuresti a anuntat, acum doua saptamani, ca a trimis Comisiei Europene o noua scrisoare privind taxa de prima inmatriculare, ca parte din procedura de infringement, in incercarea de a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul si a evita, astfel, sa fie trimis in fata Curtii Europene de Justitie.
Taxa de inmatriculare a devenit, in martie 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a tratatului deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, insa nu au ajuns la un acord.
Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu Euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani