Comisia Europeana intentioneaza sa imbunatateasca accesul la pensii private
Data publicarii: 23-01-2008 | EconomieComisia Europeana intentioneaza sa adopte o directiva care sa imbunatateasca accesul la pensii private, in conditiile in care actualele scheme de pensii impiedica, potrivit unor studii, mobilitatea fortei de munca din Europa, informeaza Mediafax.
Propunerea se refera la dreptul la pensie privata in cazul in care un angajat isi schimba slujba, fie in aceeasi tara, fie intr-un alt stat membru UE, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
"Trebuie sa permitem angajatilor sa se miste liber prin UE, fara a pierde importante beneficii legate de pensii (...) Studiile arata clar nevoia unei directive eficiente pentru a reduce obstacolele care impiedica mobilitatea, fara a ingreuna insa munca celor care acorda pensii", a declarat comisarul european pentru Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse, Vladimir Spidla.
Propunerea Comisiei face parte din programul de lucru al Presedintiei slovene a UE.
Primul studiu invocat, condus de Hewitt Associates si publicat marti, a analizat regulile care guverneaza schemele de pensii private in marile organizatii din noua tari UE.
Studiul analizeaza practicile comune privind achizitia, pastrarea si transferul drepturilor angajatilor la pensiile private. Rezultatele studiului arata ca multe scheme de pensii nu impun nicio perioada in care angajatul sa fie activ la fondul de pensii. Totusi, rezultatele studiului arata ca 32% din sistemele cu beneficii definite cer angajatilor sa contribuie la o schema de pensie peste doi ani inainte ca acestia sa poata primi suma cuvenita.
Studiul arata ca un sfert din aceste scheme cu beneficii definite nu ofera nicio reevaluare a acestora cand angajatul isi schimba slujba sau cand nu mai cotizeaza o perioada la fond. De fapt, aceste drepturi sunt inghetate pana la pensie.
Aceste rezultate demonstreaza clar nevoia unei directive pentru a introduce standarde minime de imbunatatire a accesului la drepturile la pensiile suplimentare ale angajatilor care isi schimba locul de munca si pentru ca aceste drepturi sa fie protejate de la momentul in care acestia parasesc un angajator si pana la pensie.
Al doilea studiu, condus de cercetatori de la Higher Institute for Labour Studies (K.U. Leuven), este o ancheta a datelor Eurobarometrului privind timpul petrecut de oameni intr-un post pana cand isi schimba slujba si duratele carierelor angajatilor din UE. Studiul arata ca, in medie, aproape 40% din angajati isi schimba slujba in primii cinci ani si deci sunt potential dezavantajati de perioadele lungi de investitii obligatorii in fondurile de pensii private.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani