Principalele crahuri bursiere din istorie
Data publicarii: 23-01-2008 | InternationalAgentia France-Presse reia principalele crahuri din istorie, dupa caderile puternice inregistrate luni pe toate marile piete bursiere din lume.
-
1720: Crah in Marea Britanie in decembrie, in urma bulelor speculative, care au antrenat falimentul Companiei Marilor din Sud si al bancii Law.
-
1882: Crah al Uniunii Generale. Falimentul acestei banci catolice franceze antreneaza falimentul a numerosi agenti de brokeraj. Bursele de la Lyon si Paris sunt afectate, ceea ce arunca tara intr-o criza economica.
-
1929: Crah pe Wall Street. Joi 24 octombrie, indicele Dow Jones pierde peste 22% la inceputul sedintei, dar se redreseaza si incheie sedinta cu o scadere de 2,1%. Cade ulterior cu 13% la 28 octombrie si cu 12% a doua zi. Criza pune capat speculatiilor bursiere si marcheaza inceputul Marii Recesiuni din Statele Unite si al unei crize economice mondiale, care afecteaza in mod deosebit Europa.
-
1987: Crah pe Wall Street in 19 octombrie. In urma unui deficit comercial important si a unei cresteri a ratelor dobanzilor de referinta stabilite de Bundesbank, indicele Dow Jones scade cu 22,6% intr-o singura zi. Indicii celorlalte burse au scazut de asemenea, ceea ce evidentiaza interdependenta pietelor financiare mondiale. Acesta este primul crah din era informatica.
-
1998: Crahul rus. In luna august, rubla rusa se prabuseste si pierde 60% din valoare in decurs de 11 zile, dintre care 17,13% in 27 august. Rusia se confrunta cu o criza economica si monetara, legata partiala de criza financiara asiatica din 1997.
-
2000: Sfarsitul bulei internet. Bula speculativa din jurul valorilor bursiere legate de internet si de noile tehnologii se sparge. Dupa un record de 5.048,62 de puncte in 10 martie, indicele Nasdaq, care monitorizeaza companiile ce desfasoara activitati legate de internet si de noile tehnologii scade cu 27% in primele doua saptamani ale lunii aprilie si cu 39,3% intr-un an. Aceasta scadere are efecte asupra tuturor pietelor legate de "Noua Economie".
-
2001: In 11 septembrie, dupa atentatele care s-au soldat cu aproximativ 3.000 de morti, bursa din New York a fost inchisa timp de o saptamana. La redeschidere, indicele Dow Jones a suferit cea mai importanta scadere din istorie, de 648.81 de puncte (7,3%).
-
2002: Falsificarea conturilor grupului american de energie Enron si fraudele comise de grupul american de telecomunicatii Worldcom duc la o cadere a burselor din lume. Pietele bursiere ale economiilor dezvoltate au inregistrat scaderi vertiginoase: 43,9% la FranKfurt, 33% la Paris, 24,8% la Londra.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani