Paradisul nestiut al firmelor de stat
Data publicarii: 21-01-2008 | EconomieSalarii mari, bonusuri, prime de multinationala pentru angajati si directori, dar si bugete serioase de publicitate si protocol pentru baietii destepti care stiu sa le acceseze, informeaza Saptamana Financiara.
In peisajul economic romanesc exista o categorie de firme tratate cu delicatete si cu mare discretie de autoritati: companiile din subordinea ministerelor, in care statul este actionar unic. Pe caile batatorite ale jurnalismului - solicitare si raspuns - este aproape imposibil de aflat care e nivelul salariilor aici, ce suplimente financiare primesc angajatii si conducerea ori care sunt sumele puse la bataie pentru protocol si publicitate. SFin a adunat deciziile de rectificare a bugetelor acestor institutii de stat, publicate timp de cateva luni in Monitorul Oficial, a pus datele cap la cap si este in masura sa afirme ca exista astfel de societati unde salariul mediu lunar este de aproape 100 milioane lei, bugetele de publicitate se scriu in milioane de euro,
dar profiturile sunt modeste, atunci cand exista, iar productivitatea muncii ramane
un banc raspandit de capitalisti.
Inca de la inceput facem o precizare: nu ne referim la societatile din portofoliul Autoritatii pentru Vanzarea Activelor Statului (AVAS), la care statul poate fi actionar majoritar. Vorbim despre companiile din subordinea ministerelor, care au uneori si peste 37.000 de angajati/unitate, dau salarii bune, tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, fac sponsorizari care ajung la sute de mii de euro si au fonduri uriase pentru publicitate si protocol. Am luat in vizor societatile si companiile nationale, precum si regiile, unde directorii aveau anul trecut salarii cuprinse intre 4.000 si 10.000 euro lunar, pe langa care au incasat sporuri si premii de zeci de mii de lei, fiind premiati la sfarsitul anului cu alte zeci de mii de euro (vezi tabel).
Vi se pare o exagerare? Nu este niciuna. Documentele publicate in ultimele luni in Monitorul Oficial arata o realitate socanta: in 2007, societatile din subordinea ministerelor au avut rareori profituri mai mari de 150.000 de euro pe an, dar au fost veritabile case de sanatate pentru salariati. Si pentru membrii Consiliilor de Administratie (CA), care ocupa adesea functiile fara a avea studii de specialitate sau vreo legatura cu obiectul de activitate al firmei in cauza, sinecura primita fiind de multe ori rasplata pentru servicii aduse sefilor politici. Fiindca participa la sedinte, un membru CA poate primi, fara a face nimic, 20% din salariul directorului, care poate atinge 167.000 lei pe an (50.818 euro), fara prime, sporuri, alte drepturi si premiu anual.
Un leu cheltuit pentru venituri de un leu
Pe lunga lista a societatilor nationale si regiilor din subordinea ministerelor exista multe elemente comune. Unul dintre ele este profitul contabil minuscul bugetat in 2007. Altul este eficienta angajatilor. Cu exceptia a doua dintre ele, entitatile carora le-am parcurs bugetul de venituri si cheltuieli au cheltuit anul trecut peste 950 lei pentru a genera venituri de 1.000 lei. Adica au lucrat aproape degeaba. Exista si companii nationale unde s-a investit un leu pentru a se produce tot un leu. Si nu vorbim aici doar de companii din subordinea Ministerului Economiei si Finantelor - Compania Nationala a Huilei Petrosani si Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti fiind poate cazuri cunoscute.
Ne referim la Societatile Nationale Aeroportul International Bucuresti Baneasa "Aurel Vlaicu" si Metrorex, din subordinea Ministerului Transporturilor, unde la 1.000 lei produsi se cheltuiau tot 1.000 lei. Pe-aproape sunt si Compania Romana de Aviatie Romavia, din subordinea Ministerului Apararii (999,73 lei cheltuiti pentru venituri de 1.000 lei), Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare din subordinea Ministerului Economiei si Finantelor (999,12/ 1.000) si, de la Ministerul Transporturilor, CFR Calatori SA (998,8/ 1.000), Compania Nationala de Radiocomunicatii Navale (998,6/1.000), CFR Marfa (996,8/1.000), TAROM (994,73/ 1.000) si Regia Autonoma Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa (994,8/ 1.000).
Raiul angajatilor la stat
Si, pentru ca am ajuns la Romatsa, trebuie sa spunem ca aici este raiul angajatilor la stat. Dupa veniturile asigurate de compania aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, salariatii Romatsa trebuie sa aiba un nivel de trai ceva mai ridicat decat in vestul Europei. Castigul mediu lunar al celor 1.872 de angajati a fost anul trecut de 9.929,84 lei (circa 3.009 euro, la cursul mediu din 2007). Fericitii angajati ai statului au primit anul trecut, pe langa salariul inscris in cartea de munca, si tichete de masa de 650.000 lei. Directorul firmei a incasat in 2007 un salariu de 444.450 lei (circa 134.680 euro), la care s-au adaugat, potrivit rectificarii bugetului societatii, publicata in Monitorul Oficial, sporuri si alte drepturi salariale de 258.840 lei (circa 78,5 mii euro).
Pe locul doi in topul generozitatii angajatorilor din gradina statului este Societatea Nationala Nuclearelectrica, unde castigul mediu lunar al celor 2.330 de salariati este de 4.738,75 lei (circa 1.435 euro). Pe langa tichetele de masa in valoare de 800.000 lei (242,4 mii euro), salariatii au avut la dispozitie si fonduri speciale aferente fondului de salarii, de 1.675.950 lei. Directorul societatii a primit in cursul anului trecut salarii de 131.190 lei (circa 40.000 euro), la care s-au adaugat sporuri de 33.520 lei (10.150 euro) si un premiu anual de 30.610 lei (9.275 euro). Nuclearelectrica a fost si un bun cheltuitor de publicitate, bugetul pentru reclama urcand la 1,5 milioane lei (circa o jumatate de milion de dolari) in cursul anului abia incheiat.
In fine, pe podiumul companiilor de stat pentru care merita sa lucrezi a urcat si TAROM. Salariatii Companiei Nationale de Transporturi Aeriene au avut anul trecut un castig mediu lunar de 3.385 lei (circa 1.025 euro), valoarea tichetelor de masa primite ridicandu-se la 2,880 milioane lei (circa 872.000 euro). Fondurile speciale aferente fondului de salarii a trecut putin peste un milion de euro in 2007. Conducatorul institutiei a primit salarii in valoare de 151.200 lei (circa 45.800 euro), la care s-au adaugat sporuri de 32.700 lei (circa 10.000 euro) si un premiu anual de 50.000 lei (circa 15.000 euro).
Integral in Saptamana Financiara
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman