Creditele fara frontiere nu trec granita
Data publicarii: 18-01-2008 | Finante-BanciNoua directiva adoptata miercuri in Parlamentul European promite externalizarea pietei nationale de credit pentru consumatori si protectia acestora prin posibilitatea informarii corecte asupra ofertelor bancilor, noteaza Curierul National.
Pentru banci si alte institutii financiare, directiva ar trebui sa faciliteze imprumuturile in alte tari ale Uniunii, insa trebuie avut in vedere si reversul medaliei. Bancile vor fi nevoite sa scada dobanzile si alte costuri aferente creditarii, cunoscut fiind faptul ca ofertele de finantare din tarile vecine au costuri mult mai scazute decat cele din tara noastra. De asemenea, trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea si diversificarea produselor si serviciilor, sporirea profesionalismului angajatilor si transparenta activitatii, masuri ce vor duce la majorarea costurilor totale ale institutiilor de credit.
Consumatorii, la randul lor, vor putea alege, in deplina cunostinta de cauza, cum sa aiba acces la produse bancare ce nu sunt disponibile in propria lor tara si cum sa obtina cele mai mari avantaje din astfel de imprumuturi. Directiva urmareste totodata evitarea indatorarii excesive si asigurarea unui nivel inalt de protectie a consumatorilor. Ca rezultanta a noilor facilitati, solicitantii de credite vor trece printr-o procedura complexa de verificare a eligibilitatii.
Concret, noua directiva vizeaza armonizarea contractelor de credit pentru consumatori in cateva domenii - cum ar fi publicitatea si informatiile furnizate consumatorilor inainte de semnarea contractelor si, in momentul incheierii lor, calculele privind costul total al imprumuturilor, dreptul la anulare si dreptul de a se achita imprumutul total.
Creditul de consum trece granita, nu si ipotecarul
Noua legislatie va permite consumatorilor sa solicite imprumuturi intre 200 si 75.000 euro, atat timp cat este un credit de consum si presupune perceperea unei dobanzi.
Nu sunt acoperite de noua directiva creditele ipotecare destinate achizitionarii de terenuri sau de bunuri imobiliare, statutul acestora va fi reglementat intr-o viitoare directiva.
Cardurile de credit - singurele produse bancare externalizate
Cardurile de credit emise de bancile din Romania care sunt prevazute cu posibilitatea utilizarii internationale prin plati la comerciant si eliberare de numerar la ATM sau la ghiseele bancilor acceptante circula de cativa ani buni pe pietele internationale.
Costurile cu astfel de carduri pot fi mai ridicate decat costurile aferente produsului standard, in functie de banca emitenta, aceasta deoarece presupune cateva operatiuni specifice. Astfel, comisionul de tranzactionare la comerciant in tara este in medie de 1,5% din valoarea tranzactiei, iar in cazul tranzactionarii internationale comisionul mediu este de 2% si poate ajunge chiar pana la 3% din valoarea tranzactiei.
Comisionul mediu de eliberare numerar la ghiseul unei banci sau la ATM in tara este in jur de 1%, pentru eliberarea de numerar in afara granitelor acesta poate creste cu 0,5%.
Daca este pierdut cardul si posesorul se afla in afara granitelor insa solicita eliberarea unui nou card in regim de urgenta, va achita in medie 100 euro, dar sunt banci care percep o taxa minima de 10 euro. Eliberarea de numerar in regim de urgenta in afara tarii este mai scumpa in medie cu 1,5% fata de comisionul perceput in regim intern.
Limita maxima pentru eliberarea de numerar pe zi este insa mai relaxata pentru folosirea la extern, poate ajunge pana la 2.500 euro, spre deosebire de 2.000 euro plafonul maxim la intern.
Integral in Curierul National
Mai citeste si:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman