Banca Mondiala contribuie la distrugerea Amazonului
Data publicarii: 18-01-2008 | MediuBanca Mondiala este unul dintre principalii sustinatori din spatele dezvoltarii fermelor de vite din Amazon, una dintre principalele amenintari pentru supravietuirea padurii tropicale, informeaza ENN, citata de Green Report. Aceasta descoperire contrazice declaratiile Bancii Mondiale care sustine ca finanteaza eforturile de stopare a defrisarilor si de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera produse astfel.
Roberto Smeraldi, presedintele Friends of the Earth Brazilia, autorul raportului "The Cattle Realm" care demonstreaza implicarea Bancii Mondiale, a declarat ca banca salveaza cu o mana, dar distruge cu alta. Raportul vine la un an dupa ce despadurirea a fost recunoscuta ca fiind a doua cauza care provoaca cresterea mondiala a emisiilor de gaze cu efect de sera.
In bazonul Amazonului, cel mai bogat eco-sistem din lume, exista deja 74 de milioane de vite. Fermele ilegale au facut din Brazilia cel mai mare exportator de carne de vita, cu o cantitate care o depaseste pe cea a Uniunii Europene. Aceasta dezvoltare se produce in ciuda acordurilor internationale de combatere a despaduririlor si in ciuda pozitiei guvernului brazilian care sustine ca reuseste sa limiteze distrugerea celei mai mari paduri din lume.
Banca Mondiala, care a prezentat la Conferinta de la Bali din decembrie 2007 un nou program pentru stoparea defrisarilor,furnizeaza in acelasi timp bani fermelor de vite din Amazon. Potrivit estimarilor din raport, dezvoltarea rapida a acestor activitati a provocat 12 miliarde de tone de emisii de CO2 in ultimii zece ani, un nivel comparabil cu emisiile SUA pe o perioada de doi ani.
Institutia financiara a sustinut la Bali includerea despaduririlor in foaia de parcurs a conferintei, semnata de 180 de tari. Banca Mondiala si-a prezentat la conferinta planul de compensare a tarilor sarace care reduc defrisarile "Forest Carbon Partnership Facility (FCPF). Acest program a primit deja 160 de milioane de dolari de la guverne.
Institutul Financiar Corporatist (IFC) din cadrul Bancii a furnizat, insa, anul trecut noua milioane de dolari industriei de prelucrare a carnii din Amazon, in ciuda unui studiu de mediu care arata ca dezvoltarea unui singur abator din Maraba duce la pierderea a 300.000 de hectare de padure.
Proiectul de finantare a fost semnat in ciuda rezistentei a 30 de ONG-uri braziliene si a interventiei puternicului grup de lobby american Sierra Club, care au insistat asupra faptului ca acest proiect agricol este in contradictie cu intentiile bancii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Mai citeste si:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii