Forbes: Cele mai scumpe restaurante din lume
Data publicarii: 17-01-2008 | LifestylePrestigioasa revista Forbes a alcatuit o lista a restaurantelor de pe glob, unde dupa ce veti servi cina veti iesi mult mai usori, noteaza Curierul National. Si asta nu doar datorita delicateselor gastronimice care nu cad greu la stomac, ci mai ales "datorita" preturilor piperate, care afecteaza serios bugetul.
Specialistii de la Forbes au intocmit o lista a celor mai scumpe 12 restaurante din lume. Cum era de asteptat, cele mai costisitoare restaurante nu sunt si cele mai bune din punctul de vedere al calitatii, altfel nejustificand-se preturile astronomice practicate aici. Calatoria "gastronomica" a redactorilor de la Forbes incepe in Australia, cu restaurantul japonez Tetsuya's.
Proprietarul restaurantului este Tetsuya Wakuda, un japonez care in urma cu cativa ani si-a parasit tinuturile natale pentru a se stabili la Sydney. Pe atunci, Tetsuya nu stia nicio boaba de engleza si desi avea doar cativa dolari in buzunar, avea aspiratii foarte inalte. Astazi, restaurantul sau de pe Kent Street este considerat cel mai important de la Antipozi si este cunoscut pe intregul Mapamond.
Localul este deschis doar pentru cina, iar atmosfera eleganta si meniul sofisticat impresioneaza pe oricine calca pragul restaurantului pentru prima data. Cel mai ieftin vin servit aici costa 45 de euro, iar restaurantul ofera un meniu cu 10 specialitati la pretul fix de 195 de dolari, fara bauturi. Printre ingredientele utilizate de Wakuda, se regasesc alaturi de delicatese ale gastronomiei nipone si franceze si unele cu specific australian, precum crapul tasmanian, scoicile Spring Bay sau stridiile tasmaniene.
Printre felurile cele mai apreciate din meniul propus de Tetsuya's se numara crapul oceanic servit cu icre nepasteurizate, sandwich-ul cu caviar si bezea. In Asia, din lista localurilor exclusiviste amintim modestul, dar exclusivistul restaurant Aragawa, unde preturile pornesc de la 550 de dolari/meniu/persoana. Suculenta friptura de vita Kobe poate fi savurata contra "modicei" sume de 400 de dolari. Nu trebuie sa uitam nici Bukhara din New Delhi, celebru pentru specialitati asiatice, dar si delicii culinare din zona Pakistanului precum carne uscata, mai putin condimentata.
Delicatese dincolo de Ocean
Trecand in Statele Unite, harta restaurantelor de top este completata de The French Laundry din California, mai precis in Napa Valley, la nord de San Francisco. Intr-o cladire construita in 1900 de un scotian se afla o adevarata Meca a gastronomiei internationale. Totul se datoreaza maiestrei cunoscutului bucatar Thomas Keller, celebru pentru ale sale "Oysters and Pearls" (scoici si caviar servite pe o crema tapioca bogata in cimbru sau cunoscutul cotlet de vita Yabba-Dabba-Doo, servit cu cartofi crocanti si prune. Un meniu complet aici costa de la 240 de dolari in sus, iar preturile pentru vinuri variaza intre 40 si 6.000 de dolari.
La cateva sute de kilometri distanta, la etajul noua al celebrilor zgarie-nori de sticla din Time Warner Center, se afla Masa, cel mai scump restaurant din New York si un "loc sfant" pentru devoratorii de sushi. Un meniu fix de 400 de dolari cuprinde nu mai putin de 25 de preparate excelent pregatite de celebrul bucatar japonez Masayoshi Takayama, din care nu lipsesc pestele proaspat sau fructele de mare aduse tocmai de la Tokyo. Aici chiar si "absenta" este scump platita. Pentru anularea rezervarii in ultimul minut, clientii trebuie sa scoata din buzunar 150 de dolari. In orasul jocurilor de noroc, Las Vegas, cel mai cautat restaurant este cel al francezului Joel Robuchon, amplasat strategic in cadrul MGM Grand, unde meniul de 16 preparate costa 360 de dolari de persoana, iar vinurile au preturi de peste 100 de dolari.
Printre restaurantele enumerate de pe continentul american se mai afla restaurantul Alinea din Chicago, unde meniul fix costa 195 de dolari, in pret nefiind incluse si bauturile. Din Canada, din lista celor "12 magnifici", amintim pitorescul restaurant Toque din Montreal.
Europenii - gurmanzi de frunte
Pe Batranul Continent, cel mai renumit restaurant este de departe celebrul El Bulli din Spania, creatia lui Ferran Adria. De mentionat ca localul a fost deja rezervat integral pentru acest an. Restaurantul spaniol se inchide sase luni in fiecare an, restul perioadei maestrul chef Ferran Adria si echipa sa inchizandu-se in bucatarie pentru a pregati noi delicatese. Un meniu de 30 de preparate costa 270 de dolari de persoana. Daca doriti sa savurati una dintre delicatesele unice foie gras de inghetata, spaghete din parmezan, mousse de morcovi, piure de anghinare sau omleta cu caviar, pepene verde, fructul pasiunii, menta si parmezan in aspic, trebuie sa va rezervati o masa cu cel putin 12 luni in avans.
Londonezii nu se lasa nici ei mai prejos la capitolul culinar, ei putandu-se mandri cu restaurantul Gordon Ramsay, unde sapte feluri de gustari costa 224 de dolari. Printre delicatesele din meniu, la loc de frunte se afla escalopul de caracatita si sos de parmesan, pieptul de rata la gratar cu muraturi indiene si miere.
De pe lista celor "12 magnifici" nu putea lipsi restaurantul Arpege din Paris, unde meniul se bazeaza doar pe legume proaspete din gradina organica a lui Alain Passard.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului