Parlamentul European a adoptat reglementarile privind creditele acordate populatiei
Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-BanciParlamentarii Uniunii Europene (UE) au adoptat miercuri noi reglementari pentru a incuraja competitia in sectorul creditelor de consum si pentru a scadea costurile creditarii pentru cei 490 de milioane de cetateni europeni, consemneaza Reuters.
Parlamentul European a votat proiectul cu 695 de voturi pentru, 7 impotriva si 20 de abtineri, pe baza unui compromis larg intre partidele politice, sustinut preliminar de statele membre UE, care au un cuvant comun in acest sens.
In conformitate cu noile reglementari, populatia va avea acces la informatii standardizate despre credite, astfel incat va putea compara cu usurinta ofertele si astfel va sustine competitia in scopul scaderii ratei anuale a dobanzii.
Persoanele vor avea, totodata, dreptul de a se retrage dintr-un credit in decurs de 14 zile, aspect nou in multe dintre statele membre UE, si de a rambursa creditul in avans.
Reglementarile se refera la imprumuturi personale cuprinse intre 200 de euro si 75.000 de euro (297 dolari si 111.200 dolari), iar scopul lor este de a deschide piata dincolo de granitele nationale.
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) cazusera de acord, la sfarsitul saptamanii trecute, cu privire la noile reguli pentru creditele de consum acordate populatiei, ca urmare a sprijinului primit din partea a doua din cele mai mari partide din Parlamentul European (PE), arata un document obtinut de Reuters.
"Statele membre ale UE au cazut de acord asupra unui compromis care se apropie de forma amendamentelor propuse de liberali si de socialisti", a declarat pentru Reuters o sursa avizata din Parlamentul European.
Comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, ceruse parlamentarilor sa voteze acordul.
"Astept cu nerabdare ca parlamentul sa ia decizia corecta pentru consumatori saptamana viitoare, sustinand acest acord", a declarat Kuneva, pentru Reuters.
"Noile propuneri de reglementare au scopul de a deschide o piata a creditelor de consum in valoare de 800 miliarde euro si care este in continuare foarte fragmentata in piete nationale, care refuza clientilor libertatea de alegere si preturi mai bune", a adaugat Kuneva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice