Parlamentul European a adoptat reglementarile privind creditele acordate populatiei
Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-BanciParlamentarii Uniunii Europene (UE) au adoptat miercuri noi reglementari pentru a incuraja competitia in sectorul creditelor de consum si pentru a scadea costurile creditarii pentru cei 490 de milioane de cetateni europeni, consemneaza Reuters.
Parlamentul European a votat proiectul cu 695 de voturi pentru, 7 impotriva si 20 de abtineri, pe baza unui compromis larg intre partidele politice, sustinut preliminar de statele membre UE, care au un cuvant comun in acest sens.
In conformitate cu noile reglementari, populatia va avea acces la informatii standardizate despre credite, astfel incat va putea compara cu usurinta ofertele si astfel va sustine competitia in scopul scaderii ratei anuale a dobanzii.
Persoanele vor avea, totodata, dreptul de a se retrage dintr-un credit in decurs de 14 zile, aspect nou in multe dintre statele membre UE, si de a rambursa creditul in avans.
Reglementarile se refera la imprumuturi personale cuprinse intre 200 de euro si 75.000 de euro (297 dolari si 111.200 dolari), iar scopul lor este de a deschide piata dincolo de granitele nationale.
Statele membre ale Uniunii Europene (UE) cazusera de acord, la sfarsitul saptamanii trecute, cu privire la noile reguli pentru creditele de consum acordate populatiei, ca urmare a sprijinului primit din partea a doua din cele mai mari partide din Parlamentul European (PE), arata un document obtinut de Reuters.
"Statele membre ale UE au cazut de acord asupra unui compromis care se apropie de forma amendamentelor propuse de liberali si de socialisti", a declarat pentru Reuters o sursa avizata din Parlamentul European.
Comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, ceruse parlamentarilor sa voteze acordul.
"Astept cu nerabdare ca parlamentul sa ia decizia corecta pentru consumatori saptamana viitoare, sustinand acest acord", a declarat Kuneva, pentru Reuters.
"Noile propuneri de reglementare au scopul de a deschide o piata a creditelor de consum in valoare de 800 miliarde euro si care este in continuare foarte fragmentata in piete nationale, care refuza clientilor libertatea de alegere si preturi mai bune", a adaugat Kuneva.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă