Comisia Europeana cere alinierea pretului gazului romanesc la cel din import

Data publicarii: 16-01-2008 | Economie

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a declarat ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentul pe care si l-a luat in cursul negocierilor de aderare cu privire la alinierea pretului la gazele naturale din productia interna cu cel de pe piata europeana.

Ferran TarradellasIn prezent, Romania importa 38,31% din gazele naturale, restul fiind din productie proprie. Pretul pentru gazul autohton este 180 dolari de mia de metri cubi, in timp ce gazul din import costa 370 dolari mia de metri cubi. Pentru Comisia Europeana, argumentul ca Romania este o tara producatoare si, deci, ar fi normal sa practice un pret mai mic pentru consumatorii proprii nu mai poate fi luat in considerare, deoarece Bucurestiul s-a angajat in timpul negocierilor de aderare sa alinieze pretul la cel european, a explicat purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas.

"Ce spunem noi e ca Romania s-a angajat, atunci cand a decis sa adere la piata interna comunitara, sa alinieze preturile la gaz cu cele de pe piata UE. Si aceasta nu s-a intamplat. In timpul negocierilor de aderare, Romania a venit cu un plan care prevedea convergenta dintre pretul intern cu cel din import. Romania trebuie sa-si modifice legislatia, astfel incat sa fie compatibila cu principiile Tratatului. Intr-un fel, acest pret redus ar putea fi considerat ca ajutor de stat", a avertizat Tarradellas.

Comisia accepta totusi subventiile de stat pentru consumatorii cu venituri mici, atata vreme cat aceste ajutoare sunt prezentate si aprobate de Bruxelles. "Preturile trebuie sa reflecte cererea si oferta, nu sa fie subventionate de stat. Singurele subventii permise sunt pentru protejarea consumatorilor cu venituri reduse," a spus purtatorul de cuvant.

"Problema care apare acum e ca daca un producator de gaz vrea sa concureze pe piata romaneasca cu gaz din import, el nu poate face acest lucru, deoarece preturile din Romania sunt mai mici decat cele de pe piata, pentru ca guvernul roman doreste sa-l mentina la un nivel scazut pentru populatie. Altminteri, gazul romanesc s-ar vinde poate in Germania la un pret triplu, nu?", a explicat Taradellas.

Surse din Romgaz au declarat inca din decembrie 2007 ca lipsa unui calendar privind alinierea preturilor gazelor din productia interna la cele internationale impiedica Romgaz sa incheie contracte pe termen lung, subliniind ca majorarea pretului gazelor autohtone ar fi fost normala de la 1 ianuarie.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) explica atunci de ce pretul gazelor autohtone ramane neschimbat in acest trimestru: "Desi exista un program de aliniere a preturilor din productia interna la cele internationale, acest program tine cont de puterea de cumparare a populatiei, adica alinierea se va face in pasii permisi de factori conjuncturali, cum ar fi prognozele meteo, consumul de energie sau cursul valutar. Astfel, avand in vedere faptul ca preturile internationale ale gazelor au crescut enorm, consideram ca nu este oportuna o majorare a preturilor gazelor din productie interna la 1 ianuarie."

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: