Bancile bat la usile liber-profesionistilor
Data publicarii: 15-01-2008 | Finante-BanciProdusele de finantare destinate persoanelor fizice autorizate se inmultesc pe zi ce trece in portofoliul institutiilor de credit, noteaza Cotidianul.
Investitiiile necesare unui cabinet medical pentru medicii de familie, de exemplu, nu sint deloc neglijabile. De asemenea, un cabinet de avocatura sau un birou de contabilitate. Autorizarile necesare pentru practicarea acestor meserii presupun si ele sume rezonabile. Daca nu aveti la dispozitie acesti bani, bancile au o gama extrem de variata de credite. Asa-numitele finantari PFA. Adica pentru persoane fizice autorizate.
Concurenta acerba din ultimii ani pe creditele de consum a obligat bancile sa exploateze segmente noi de potentiali clienti, precum liber-profesionistii. Exista deja banci care au in portofoliu credite destinate exclusiv contabililor, medicilor sau avocatilor. Conditiile de baza solicitate de fiecare banca sint: sa fi desfasurat activitate cel putin un an, sa fi obtinut un venit net pe ultima decizie de impunere fiscala, sa nu aiba datorii in Centrala Riscurilor Bancare, Biroul de Credit, atit in calitate de persoana fizica, cit si ca persoana fizica autorizata.
De curind, Libra Bank a lansat un pachet complet de produse bancare pentru contabili - creditul, depozitul Paccioli si cardurile Libra Credit, Mix si Salary. Creditul pentru acoperirea cheltuielilor curente mai mic de 30.000 de lei nu necesita avans si nici garantii reale, insa pentru sume mai mari se poate garanta cu imobile, terenuri sau echipamente, cu perioada de creditare pina la 25 de ani, noteaza portalul financiar finzoom.ro. Creditul pentru investitii destinat achizitiei imobilului, terenului, masinii sau altor bunuri necesare desfasurarii activitatii merge pina la 120.000 de lei. Pentru rambursarea in avans a oricarui tip de credit, banca nu solicita penalitati. Mai mult, ofera serviciul de Internet banking gratuit si 25% reducere la comisioanele bancare prin utilizarea sa.
Bancpost are produse dedicate persoanelor fizice autorizate cu finantare pina la 100% din valoarea investitiei la achizitia de imobile. Perioada maxima este de 25 de ani, cu o perioada de gratie la cerere de 12 luni. Creditul pentru cumpararea de echipament IT acopera si valoarea TVA. Se poate intinde pe zece, maximum 20 de ani, in functie de garantia adusa. BCR nu diferentiaza produsele destinate persoanelor fizice de cele pentru persoanele fizice autorizate. Astfel, banca pune la dispozitie credite cu destinatie multipla fara garantii (Divers), garantate cu garantii reale (Maxiplus) sau cu ipoteca (Maxicredit, Practic), dar si credite auto (Motor) pentru achizitie de masini noi sau rulate.
Produsele ImoExpert, ImoExpert Plus si Expert de la BRD sint exclusiv destinate PFA-urilor. Pentru achizitia unui sediu nou, banca ofera un credit maxim de 300.000 de euro pe maximum 20 de ani, cu o perioada de gratie de sase luni. Este necesara prezentarea unui avans, iar valoarea avansului depus determina mai departe valoarea ratei dobinzii. Astfel, pentru un credit in lei in conditiile unui avans mai mic de 25%, rata dobinzii este de 7,5%, iar in cazul unui avans mai mare de 25%, rata dobinzii este de 7%.
Si la UniCredit-Tiriac Bank gasim astfel de produse: credit pentru achizitia spatiului in care liber-profesionistul isi desfasoara activitatea profesionala si a terenului (daca este nevoie). Creditul acordat in lei are 9,5% rata dobinzii, avans minim de 25%, iar asigurarea de viata este oferita gratuit de banca. Overdraftul ajuta la acoperirea cheltuielilor legate de activitatea curenta a afacerii. Este practic o rezerva de bani la care beneficiarul are oricind acces fara justificare. Poate fi obtinut intr-un timp foarte scurt, fara prea multe documente (cele de inregistrare si functionare, precum si actele fiscale).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani