Piata pensiilor private isi atinge tintele
Data publicarii: 15-01-2008 | AfaceriCu doua zile inainte de incheierea perioadei de adeziune, numarul celor care au semnat cu un fond de pensii se apropie de 3,4 milioane de participanti, noteaza Adevarul. Tinta estimata de autoritati este atinsa deja de catre administratorii de pensii private, tinand cont ca cei cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani (persoane care nu erau obligate sa adere la sistem) au semnat intr-un numar foarte mare. Pe de alta parte, estimarile si tintele stabilite nu sunt indeplinite decat de trei administratori, ca urmare a unor targeturi mai putin realiste.
Pe data de 17 ianuarie a.c. se incheie aderarea la sistemul de pensii private (pilonul II), pentru persoanele intre 18 - 35 de ani, aflate in campul muncii si, optional, pentru cei intre 35-45 de ani. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) estima, la startul acestui sistem, pe 17 septembrie 2007, ca sunt asteptate sa adere circa 3-3,4 milioane de cetateni. Multi dintre administratorii de fonduri mizau insa pe circa 4 milioane de persoane, tinta care este, cu doua zile inainte de incheierea perioadei de adeziuni, usor nerealista.
La ultima raportare, din data de 7 ianuarie 2008, circa 3,2 milioane de cetateni isi exprimasera deja optiunea, iar de atunci administratorii si-au motivat angajatii (agentii de marketing) sa convinga cat mai multe persoane. Surse din piata spun ca circa 80% din angajatii intre 35-45 de ani au aderat deja la sistem, persoanele din acest interval de varsta fiind marea surpriza a sistemului. Dintre cei pana in 35 de ani, circa 500.000 de persoane nu incheiasera inca pensia privata. Practic, conform datelor de ultima ora din piata, administratorii si-au calculat sa incheie cel putin 10.000 de contracte chiar in ultimele zile, crescand vertiginos numarul de adeziuni din sistem.
Cotele de piata, greu de atins
Generali spera sa ajunga la 330.000 de adeziuni la 17 ianuarie, fata de 304.000 la 7 ianuarie, AIG Fond de Pensii mizeaza pe 235.000 de adeziuni la 17 ianuarie, fata de aproximativ 193.000 la 7 ianuarie. ING se mentine lider al pietei, cu 1.137.818 clienti (la 15 ianuarie), fiind urmat de Allianz-Tiriac si Generali. Cumulat, primii trei jucatori de pe aceasta piata au aproape 70% din numarul total de clienti.
Aviva pare, in acest moment, unul din marii perdanti, deoarece si-a propus sa fie in fruntea clasamentului, cu o cota de piata de 30%, dar nu avea, la data de 7 ianuarie, decat aproape 8% din piata. Lista celor care nu si-au atins obiectivele poate continua cu ceilalti administratori. Omniasig si-a dorit 10% din piata si 350.000 de clienti, plus ocuparea unui loc in primii trei, dar nu a reusit sa incheie decat putin peste 50.000 de adeziuni.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani