Vosganian: majorarea pensiilor pune noi presiuni pe bugetul de stat
Data publicarii: 15-01-2008 | EconomieMajorarea pensiilor, cu 40% in aceasta luna, va pune presiuni asupra bugetului de stat din acest an, absorbind o cincime din veniturile pe care Finantele estimeaza ca le vor atrage in plus, dupa ce deficitul bugetar a ajuns la 2,4% din PIB in 2007, a explicat ministrul economiei si finantelor.
"Un factor agravant pentru balanta bugetara din 2007, dar si din acest an il constituie cresterea pensiilor. Pentru 2009 avem in vedere un transfer de peste un miliard de euro la pensii, in conditiile in care ne asteptam la cresterea veniturilor bugetare cu 5 miliarde euro", a explicat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Deficitul bugetar, de 9,91 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, la un nivel al veniturilor statului de 136,8 miliarde lei si al cheltuielilor de circa 146,8 miliarde lei, a fost adancit de cheltuielile mari ale administratiilor locale, de efectele secetei si ale intrarii in UE, precum neincasarea la vama a unor impozite, a mai spus Vosganian.
Neincasarea taxei pe valoarea adaugata la vama a atras, anul trecut, o evaziune fiscala fata de bugetul statului echivalenta cu 424 milioane euro. Pe de alta parte, majorarea valorii punctului de pensie a atras cheltuieli pe 300 milioane euro, in timp ce subventiile agricole, acordate din cauza secetei puternice din vara, au costat statul inca 600 milioane euro, a explicat ministrul economiei si finantelor.
Un alt factor care a atras cheltuieli semnificative a fost cauzat de aparitia legilor aprobate de Parlament, care au intrat in functiune in timpul anului bugetar. Majorarile salariale si sporurile acordate anumitor categorii au adancit, de asemenea, deficitul bugetar. Printre acestea se afla majorarea salariilor militarilor, in valoare totala de 88 milioane euro, ale profesorilor, in valoare de 51 milioane euro sau sporurile acordate magistratilor, care au insumat, in 2007, 45 milioane euro.
El a mai explicat ca autoritatile au in vedere, pentru perioada urmatoare, corelarea pretului gazelor din Romania cu pretul de pe plan extern si ca am putea asista la o scumpire in februarie. Vosganian a mai precizat ca ponderea cresterii preturilor pentru gaze si energie in cresterea totala a preturilor este de aproximativ 3-4%.
Calculat in sistemul contabil european, deficitul public in 2007 reprezinta 2,6-2,7% din PIB, in conditiile in care veniturile reprezinta 35% din PIB iar cheltuielile 37,6% din PIB. "Este posibil ca, pana in martie, nivelul produsului intern brut sa fie reactualizat in functie de nivelul inflatiei, iar diferenta dintre deficitul public dupa normele contabile nationale si cele europene poate fi mai mica de 0,2%", a mai spus Vosganian.
Ministrul de resort, Varujan Vosganian, declarase in decembrie ca MEF a reusit sa controleze mai bine cheltuielile in ultimele doua luni ale anului, evitand, astfel, cheltuielile masive inregistrate la sfarsitul anilor 2005 si 2006. Vosganian a declarat la acea data ca, din calculele preliminare, estima un deficit bugetar de 1,4% din PIB pentru sfarsitul lui 2007, pe fondul cresterii cheltuielilor, in ultimele doua luni, atat datorita decontarii unor facturi pentru contracte incheiate in timpul anului, cat si majorarii pensiilor de la 1 noiembrie.
Deficitul bugetar pentru 2007 fusese stabilit la 2,4% din PIB, in urma diminuarii acestuia cu 0,3 puncte procentuale fata de tinta programata prin buget, la rectificarea din noiembrie. Produsul intern brut este estimat, prin buget, la 389,8 miliarde lei (circa 117,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat de Comisia Nationala de Prognoza la 3,31 lei/euro).
Bugetul consolidat a inregistrat excedent in primele zece luni de anul trecut, noiembrie fiind prima luna din 2007 in care MEF a raportat deficit. De la nivelul de 1,14% din PIB al deficitului bugetar de la sfarsitul celei de-a 11-a luni din 2007, deficitul s-a adancit la 2,4% din PIB la finalul anului trecut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani