Atentie la posturile-capcana!

Data publicarii: 14-01-2008 | HR/Cariere

Consilierii in cariera recomanda ca, inainte de a candida la un job, sa te informezi care vor fi responsabilitatile tale daca vei obtine postul, noteaza Evenimentul Zilei.

Castigi  minimum 3.000 de euro, stand acasa. Suna pentru mai multe informatii la numarul de telefon...". Te tenteaza? Ei bine, in loc sa obtii postul mult dorit s-ar putea sa scoti mai multi bani din buzunare pentru factura la telefon. Si asta pentru ca, atunci cand vei telefona, vei fi tinut de vorba cel putin 20 de minute, dupa care ti se va spune ca la finalizarea interviurilor telefonice se va face selectia. Daca ai fost ales, vei fi chemat la interviu. Este posibil ca, in timpul apelului, conversatia sa se intrerupa, sa se piarda semnalul... Si acesta este un truc, pentru ca tu sa mai suni o data.

Nu vei obtine niciodata acest loc de munca, pentru ca el, practic, nu exista! Singura slujba care exista este cea a celui care a dat anuntul si care castiga din apelurile telefonice primite.

"Daca as vedea intr-un anunt "castigi mii de euro, stand acasa" nu l-as lua in seama. Mi-as pune intrebari despre seriozitatea lui. In cazul in care crezi in astfel de anunturi, ori esti prea naiv, ori esti o persoana care nu are chef de munca", spune Alina Ionascu, recruitment and selection manager al Business Intelligence Alliance.

Tentat de "mii de euro fara eforturi"!

De cate ori nu ai primit pe e-mail anunturi de angajare cu "Citeste cu atentie ceea ce urmeaza. Ai oportunitatea de a castiga mii de euro. Nu ai nimic de pierdut!". Apoi urmeaza zeci de randuri in care incearca sa te convinga ca totul este "pe bune". Acestea se incheie prin a-ti spune ca, daca te intereseaza oferta, trebuie sa accesezi un link, sa te inregistrezi si sa alegi modul de plata. Tot ce ai de facut este sa petreci foarte mult timp pe mai multe site-uri, treaba pentru care, se spune in e-mail, vei fi remunerat. Adevarul este ca vizita ta ii ajuta pe expeditorii e-mailului sa castige bani prin situarea, pe un loc fruntas, in topul celor mai vizualizate site-uri.

Alina Ionascu spune ca anunturile cele mai serioase au descrieri clare despre responsabilitatile jobului si companie. "Daca firma nu-si da numele, adresa sau macar un e-mail ori un numar de telefon, ar trebui sa-ti pui un semn de intrebare", spune Alexandra Urseanu,  account executive al companiei HART Human Resource Consulting.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: