Chiriile s-au dublat in cursul lui 2007
Data publicarii: 13-01-2008 | ImobiliareDatele publicate de INS arata ca unul dintre preturile cele mai importante in plan social, chiriile pentru locuinte au inregistrat, practic, o dublare in cursul anului trecut, desi inflatia medie a fost de numai 6,5 la suta. Acest indicator, coroborat cu cresterea sensibil mai mica a preturilor de vanzare a apartamentelor, indica o rata mai inalta de amortizare a investitiilor imobiliare.
In general, o rata de 1 la suta din pretul apartamentului este considerata acceptabila, in aceasta situatie amortizarea avand loc in circa 8-9 ani. In urma acestor majorari, o chirie medie in zonele imobiliare II-III (majoritatea cartierelor bucurestene, de la Drumul Taberei si Dristor pana la Crangasi sau Pantelimon) se ridica la circa 250-300 de euro pe an pentru apartamente de doua-trei camere, in timp ce la vanzare aceleasi locatii, construite intre anii 1962-1985 sunt vandute la preturi care variaza intre 100.000-130.000 de euro, rezultand rate medii de amortizare de circa cinci- sase ani, adica duble fata de nivelul mai sus mentionat.
Acest lucru arata ca, la nivel social problemele economiei romanesti au un impact devastator, mai ales prin faptul ca tot mai putini romani din mediul rural vor putea sa-si gaseasca de lucru in Bucuresti si in alte orase mari ale tarii, deoarece chiria reprezinta intre 40 si 50 la suta din venitul unei familii de tineri casatoriti, cu salariu mediu pe economie.
Guvernul si autotritatile locale ar trebui sa ia masuri rapide pentru stimularea ofertei de spatii de locuit, inclusiv prin acordarea unor facilitati pentru constructori la achizitionarea de terenuri prin inlesniri fiscale, in caz contrar fenomenul migratiei romanilor in alte state UE in cautarea unor locuri de munca mai bine platite urmand sa se amplifice numeric si sa captete o tendinta de cronicizare.
Adica sa nu mai avem de-a face cu o migratie temporara, ca in prezent, ci cu una definitiva. Cu consecinte devastatoare in plan demografic, social, iar pe termen mediu si lung si in plan economic. Intr-o astfel de eventualitate niciun sistem de pensii, fie el gestionat privat sau de catre stat, nu ar mai putea avea niciun fel de eficacitate pentru simplul motiv ca vor lipsi actorii cheie: cotizantii la fondurile de pensii.
Mai citeste si:
Stocul de birouri din Capitala este deja epuizat, iar chiriile pot creste pana la 25% in 2008
Analiza: Sectorul rezidential - retrospectiva anului 2007 si previziuni pentru anul 2008
Serban Nicolae (PSD): Pentru 100 mp pe Str. Mihai Eminescu platesc 400 de lei chirie
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani