ANAF vrea sa modifice formularele de impozite si taxe
Data publicarii: 13-01-2008 | Finante-BanciAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ prin care vrea sa modifice modelul si continutul formularelor pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, a anuntat, sambata, institutia.
La fiecare formular sunt anexate instructiunile de completare si caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de pastrare a formularelor.
Incepand cu 1 ianuarie 2008, plata obligatiilor cuprinse in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat" (cod 14.13.01.99/bs), cu exceptia accizelor, se face de catre toti platitorii intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile datorate bugetului de stat si a altuia pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligatii de plata.
ANAF propune ca obligatiile de plata care se declara in prezent prin formularul 100 sa fie grupate in functie de destinatia platii: obligatii care se platesc in contul bugetului de stat, obligatii care se platesc in contul bugetelor de asigurari sociale si fondurilor speciale si accizele, ca grupa distincta, care se platesc in conturile bugetare corespunzatoare stabilite prin clasificatia bugetara, miar fiecarei grupe de obligatii ii va fi atasat un formular de declaratie propriu.
Astfel, obligatiile datorate la bugetul de stat se vor declara prin formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", iar contributiile sociale se vor declara prin formularul 102 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale" (cod 14.13.01.40). Suma totala a obligatiilor declarate pe fiecare formular reprezinta suma ce trebuie platita de contribuabil in contul unic corespunzator.
Avand in vedere reglementarile specifice din domeniul accizelor, impuse de armonizarea legislatiei nationale cu legislatia comunitara in domeniu, aceste obligatii bugetare se vor declara printr-un formular distinct, 103 "Declaratie privind accizele" (cod 14.13.01.03/a) si se vor plati la termenele prevazute de Codul Fiscal.
In cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane juridice sau intre persoane juridice si persoane fizice platitoare de impozit pe profit, evidentierea veniturilor si cheltuielilor distribuite asociatilor, persoane juridice straine si/sau persoane fizice, precum si a impozitului pe profit datorat va fi efectuata in formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor" (cod 14.13.01.01/dv), se mai arata in comunicatul ANAF.
Odata cu modificarile legislative, este necesara, insa, si actualizarea modelului si continutului formularelor utilizate in prezent pentru declararea anuala a impozitului pe profit, a accizelor si a impozitului la titeiul din productia interna.
Referitor la continutul formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" (cod 14.13.01.04), ANAF propune introducerea unui indicator pentru declararea impozitului pe venit in cazul microintreprinderilor care, in cursul anului fiscal, depasesc limitele prevazute in Codul fiscal si eliminarea indicatorului referitor la regimul special de impozitare prevazut pentru veniturile obtinute de persoanele juridice din vanzarea-cesionarea proprietatilor imobiliare si titlurilor de participare. Pentru evidentierea sumelor de recuperat, ANAF a introdus un rand special - "Diferenta de impozit pe profit de recuperat".
La formularul 120 "Decont privind accizele" (cod 14.13.01.03), ANAF propune modificarea nomenclatorului de produse supuse accizelor, prin detalierea unor grupe de produse, redenumirea sau eliminarea unor produse, cum sunt cuptoarele cu microunde, aparatele pentru conditionat aer sau autoturismele.
Cat priveste formularul 130 "Decont privind impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia interna" (cod 14.13.01.05), intrucat impozitul la gazele naturale din productia interna a fost eliminat din 2007 in urma modificarilor legislative, ANAF vrea sa modifice atat denumirea formularului, cat si continutul acestuia.
Depunerea formularelor se va face pe hartie, cu codificarea informatiei prin cod de bare, eliminandu-se astfel suportul discheta.
Datorita continutului mare de informatii, formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor" va fi depus in format electronic (pe discheta).
Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularele prin mijloace electronice de transmitere la distanta, cum ar fi posta electronica.
NewsIn
Mai citeste si:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani