Patronii cer scaderea salariilor
Data publicarii: 11-01-2008 | EconomiePana sa intervina Guvernul in cearta dintre patronate si sindicate si sa stabileasca salariul minim pe economie la 500 de lei, reprezentantii patronilor au sustinut ca nu pot accepta aceasta suma, nu datorita numarului de romani care muncesc "pe minim", ci datorita influentelor pe care le-ar avea in intregul sistem de salarizare, noteaza Gandul. Zilele trecute, liderii confederatiilor patronale au facut si o cerere concreta in acest sens: au solicitat confederatiilor sindicale modificarea grilei de salarizare prevazuta in contractul colectiv de munca pe 2007.
Acest contract, desi a fost incheiat anul trecut, este valabil, cel putin in privinta grilei, si in acest an. Grila prevede diferentierea salariilor minime in functie de calificare, daca in fisa postului se specifica acea calificare ca fiind necesara.
Lefurile - "reglate" din coeficientul de ierarhizare
De pilda, pentru un muncitor calificat coeficientul minim de ierarhizare este 1,2. Astfel, cea mai mica leafa pe care o poate primi un calificat, indiferent in ce intreprindere lucreaza, este, in 2008, de 600 de lei (500x1,2). Pentru un functionar cu studii postliceale, care este incadrat pe o functie care necesita studii postliceale, coficientul minim de ierarhizare este 1,25, adica cea mai mica leafa este 625 de lei (500x1,25).
Patronatele propun diminuarea coeficientilor minimi de ierarhizare astfel: pentru muncitorii calificati - de la 1,2 la 1,1; pentru personalul administrativ cu studii liceale - de la 1,2 la 1,1; pentru personalul administrativ cu studii postliceale - de la 1,25 la 1,15; pentru personalul incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri - de la 1,3 la 1,15; pentru personalul cu studii superioare de scurta durata - de la 1,5 la 1,3; pentru personalul cu studii superioare - de la 2 la 1,5.
Zecimile care s-ar taia din coada coeficientilor minimi de ierarhizare par infime, dar la salarii s-ar simti din ce in ce mai puternic pe masura ce gradul de calificare creste. De pilda, minimul pe care un muncitor calificat l-ar putea primi ar scadea cu 50 de lei pe luna, dar minimul pe care un titrat l-ar putea primi ar scadea cu 250 de lei pe luna (de la 1.000 de lei, la 750 de lei).
Primii sindicalisti revoltati de propunerea patronilor au fost cei din cadrul Mediasind, care au cerut liderilor confederatiilor sindicale sa nu accepte asa ceva. "Nici vorba. Nu se poate accepta diminuarea grilei de salarizare si sanctionarea lucratorilor calificati", ne-a declarat, ieri, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii