Managerii de proiect si inginerii - vanati de firmele de recrutare
Data publicarii: 10-01-2008 | HR/CarierePiata locurilor de munca din Romania va cunoaste o mare diversitate, in 2008, tendinta care s-a remarcat inca de anul trecut, cei mai cautati fiind specialistii si managerii pentru domeniile intens specializate ca inginerie, productie sau dezvoltare imobiliara, noteaza Gandul.
"Cuvantul-cheie pentru anul 2007 a fost 'diversitatea' acesta urmand sa defineasca piata fortei de munca si in 2008", a declarat Stela Bibart, manager departament de recrutare in cadrul firmei de resurse umane Romarketing. Persoanele specializate in domenii de nisa, ca inginerie chimica, anumite programe IT, proiectare, vor fi cele mai cautate, a adaugat aceasta.
Privind retrospectiv, cele mai cautate locuri de munca au fost anul trecut cele din domeniul managementului de proiect, al relatiilor publice, al controlului financiar sau al resurselor umane, a precizat Andreea Lupan, business unit manager la Barnett McCall General Recruitment. "Din perspectiva angajatilor s-au cautat locuri de munca foarte diverse, aspectul comun fiind dorinta pentru angajatori seriosi si responsabili si pentru niveluri salariale satisfacatoare", a adaugat aceasta.
Cresterea pietei constructiilor a marcat, totodata, nevoia tot mai mare de specialisti in acest domeniu. De altfel, cuvantul "specialist", alaturi de "diversitate", este al doilea element-cheie ce caracterizeaza piata fortei de munca.
Distanta pana la locul de munca, unul dintre criteriile de selectie
Insa nevoia tot mai mare de specialisti este contrabalansata de o adevarata criza a fortei de munca bine si foarte bine pregatite in unele domenii. Spre exemplu, criza din domeniul bancar este deja bine cunoscuta, in toamna 2007 avand loc chiar o bursa a locurilor de munca organizata special pentru institutiile bancare.
In aceste conditii, vom asista si la o schimbare mai accentuata a criteriilor de alegere a unui loc de munca. Astfel, apar criterii care tin de nivelul de responsabilitate care poate fi oferit angajatului, de cultura interna a organizatiei si chiar de amplasarea locului de munca, tinand cont de traficul din ce in ce mai aglomerat, atat din Bucuresti, cat si din marile orase ale tarii.
In aceste conditii, vom asista si la o schimbare mai accentuata a criteriilor de alegere a unui loc de munca. Astfel, apar criterii care tin de nivelul de responsabilitate care poate fi oferit angajatului, de cultura interna a organizatiei si chiar de locatia locului de munca, tinand cont de traficul din ce in ce mai aglomerat, atat din Bucuresti, cat si din marile orase ale tarii.
In ceea ce priveste calitatile cele mai cautate de angajatori, seriozitatea si fidelitatea sunt printre cele mai apreciate. "Capacitatea de dedicare si daruire pentru locul de munca si profesie, abilitatile de lucru in echipa si de management sunt general valabile, indiferent de particularitatile jobului", a mai precizat Andreea Lupan.Totodata, dinamismul, abilitatile de comunicare, conduita proactiva sunt elemente importante ale comportamentului definitoriu pentru locuri de munca din administratie sau pentru cei care intretin relatia cu clientii, apreciaza Stela Bibart.
Companiile prefera sa scoleasca tineri fara experienta
Pentru 2008, reprezentantii firmelor de recrutare si de consultanta au declarat ca se asteapta la o crestere a salariilor in medie cu 25% pentru pozitii necalificate, in timp ce cei de pe pozitii de management vor avea salarii cu 10 - 15% mai mari. Si piata de training va continua sa se dezvolte, in conditiile in care majoritatea firmelor importante prefera de cele mai multe ori sa angajeze tineri fara experienta pe care sa-i scoleasca in conformitate cu valorile si cultura companiei.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani