Grupul de Economie Aplicata vrea schimbarea legii pensiilor private
Data publicarii: 10-01-2008 | Finante-BanciPensiile private trebuie sa asigure un randament minim, considera sindicatele si patronatele. Companiile ar trebui sa elimine riscul ca oamenii sa nu primeasca la pensie mai putini bani decat au depus. Solicitarea a fost facuta intr-o scrisoare trimisa autoritatilor, inclusiv presedintelui, premierului si guvernatorului BNR.
"In absenta unui prag de rentabilitate minim, exista riscul ca toate contributiile platite de salariat sa se piarda in timp si vor fi efecte distrugatoare", spune Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa.
"Suntem obligati sa contribuim la aceste pensii. Deci nu ne-am ales noi riscul. Firesc e sa suporte ei. In primul rand cei care administreaza acesti bani si nu il ultimul rand statul", spune directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.
Dupa cum este legea in prezent, cine plateste la pensia obligatorie 10 lei, i se garanteaza ca peste 30 de ani va primi inapoi 10 lei minus comisionul de administrare. Sindicalistii spun insa ca banii nu vor mai avea aceeasi valoare. In plus, acestia sunt de parere ca romanii nu au fost informati suficient despre pensiile private obligatorii.
Campania de aderare la fondurile de pensii private obligatorii se va incheia pe 17 ianuarie. Cei care nu au optat pentru o societate vor fi distribuiti aleatoriu de Casa Nationala de Pensii.
Pentru prima data Romania va avea un sistem de pensii private. Incepand din acest an, peste 3 milioane de angajati cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani trebuie sa cotizeze la sistemul de pensii private obligatorii. Reprezentantii societatilor pentru pensii private sustin ca in acest fel viitorii pensionari vor avea un trai mai bun, insa patronatele si sindicatele sunt de parere ca este o adevarata loterie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii