Grupul de Economie Aplicata vrea schimbarea legii pensiilor private
Data publicarii: 10-01-2008 | Finante-BanciPensiile private trebuie sa asigure un randament minim, considera sindicatele si patronatele. Companiile ar trebui sa elimine riscul ca oamenii sa nu primeasca la pensie mai putini bani decat au depus. Solicitarea a fost facuta intr-o scrisoare trimisa autoritatilor, inclusiv presedintelui, premierului si guvernatorului BNR.
"In absenta unui prag de rentabilitate minim, exista riscul ca toate contributiile platite de salariat sa se piarda in timp si vor fi efecte distrugatoare", spune Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa.
"Suntem obligati sa contribuim la aceste pensii. Deci nu ne-am ales noi riscul. Firesc e sa suporte ei. In primul rand cei care administreaza acesti bani si nu il ultimul rand statul", spune directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.
Dupa cum este legea in prezent, cine plateste la pensia obligatorie 10 lei, i se garanteaza ca peste 30 de ani va primi inapoi 10 lei minus comisionul de administrare. Sindicalistii spun insa ca banii nu vor mai avea aceeasi valoare. In plus, acestia sunt de parere ca romanii nu au fost informati suficient despre pensiile private obligatorii.
Campania de aderare la fondurile de pensii private obligatorii se va incheia pe 17 ianuarie. Cei care nu au optat pentru o societate vor fi distribuiti aleatoriu de Casa Nationala de Pensii.
Pentru prima data Romania va avea un sistem de pensii private. Incepand din acest an, peste 3 milioane de angajati cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani trebuie sa cotizeze la sistemul de pensii private obligatorii. Reprezentantii societatilor pentru pensii private sustin ca in acest fel viitorii pensionari vor avea un trai mai bun, insa patronatele si sindicatele sunt de parere ca este o adevarata loterie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani