Guvernul tripleaza valoarea taxei de prima inmatriculare pentru masinile noi
Data publicarii: 10-01-2008 | AutoMinisterul Finantelor a trimis ieri o scrisoare Comisiei Europene, propunand o noua formula pentru taxa de prima inmatriculare, noteaza Evenimentul Zilei. Dupa ce si-a facut "plinul" din taxa second-hand, guvernul a cazut in extrema cealalta: va tripla taxa pentru masinile noi.
Taxa pentru prima inmatriculare pentru o masina noua va depasi 420 de euro chiar si pentru un autoturism cu un motor mic. Ministerul Finantelor a trimis ieri o scrisoare Comisiei Europene in care propune o noua formula pentru taxa de prima inmatriculare: valori mai mari pentru masinile noi, aproape neschimbate pentru masinile vechi de 1-2 ani, dar reducere consistenta in cazul rablelor de 10-20 de ani.
Pentru masinile vechi de 1-2 ani, valoarea taxei va scadea cu 10%-15%, iar pentru cele foarte vechi cu peste 60%, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor. Oficial, guvernul refuza sa faca publice noile valori. "Ministerul Economiei si Finantelor va face public proiectul de act normativ ce va include modificari de aplicare a taxei de mediu. In acest moment, documentul se discuta cu expertii Comisiei Europene", a fost raspunsul oficial primit ieri de EVZ de la Ministerul Finantelor.
Reprezentantii producatorilor si importatorilor de masni au recunoscut ieri ca au fost nevoiti sa accepte un compromis. "Una dintre cerintele UE a fost sa avem taxe mai mari pentru masinile noi si mai mici pentru cele vechi", ne-a declarat vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe. Astfel, taxa pentru o masina Euro 4, cu o capacitate cilindrica de 1.400 cmc, va fi de 420 de euro.
Varianta eliminarii taxei nu este luata in calcul de reprezentantii Ministerului Economiei, mai ales ca termenul pentru modificarea taxei expira abia luna viitoare. Purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, a declarat ieri ca, pana la sfarsitul lunii, in urma negocierilor cu reprezentantii CE, se va ajunge la o noua formula a taxei care sa respecte observatiile facute de oficialii europeni. Imediat cum vor fi puse la punct aceste modificari, guvernul le va aproba prin ordonanta de urgenta.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani