Creditul pentru constructia de locuinte, ineficient pentru clienti
Data publicarii: 10-01-2008 | Finante-BanciVenituri de peste 5.000 de lei, rate de aproximativ 700 de euro/luna si sperante ca banca iti va da toti banii de care ai nevoie sunt pasii catre casa de vis, noteaza Adevarul. Un periplu la banci ca sa afli conditiile de contractare a unui credit pentru constructia locuintei iti dezvaluie faptul ca acest produs este accesibil unei categorii foarte restranse de angajati. Mai mult, realizarea in regie proprie nu este posibila daca nu ai si un diriginte de santier.
Visul oricarui roman de a avea o casa pe pamant este greu realizabil in conditiile de creditare actuale, daca nu aveti banii cash. Presupunand ca sunteti deja proprietarii terenului, care va fi luat drept garantie pentru inceput de catre banca, trebuie sa aveti venituri nete de peste 10.000 lei/luna.
Acest venit ar fi necesar pentru a face casa doar din banii bancii, la care trebuie sa adaugati oricum avansul, situat intre 15 si 25%. Nivelul de credit acordat de banci este de cel mult 85% din valoarea devizului estimativ.
Inainte de a ajunge la banca si a solicita creditul, trebuie sa aveti terenul in proprietate personala si autorizatiile de constructie, adica proiectul tehnic de executie si toate avizele cerute in certificatul de urbanism. Mai departe, pentru a porni constructia, va trebuie de asemenea o parte din bani, pentru ca banca trebuie sa aiba garantia ca veti incepe constructia, ca ati contractat deja echipa sau firma care executa lucrarile.
Presupunand ca indepliniti conditiile de eligibilitate pentru acordarea creditului, trebuie sa stiti ca nu veti avea acces direct la banii solicitati. Acestia se dau esalonat de banca in conturile firmei prestatoare, pe baza chitantelor prezentate.
Ipoteca pe alt imobil decat cel construit
Pana aici, conditiile de acordare sunt similare la toate bancile intervievate. Diferente incep sa apara la modul de ipotecare. In timp ce CEC, Raiffeisen Bank si Alpha Bank iti cer sa pui ipoteca pe un alt imobil aflat in proprietate personala sau a unei terte persoane, BCR si Volksbank accepta sa puna ipoteca si pe viitorul imobil aflat in constructie. Asta e bine de stiut inca de la inceput, pentru ca, in cazul in care o familie isi vinde (eventual) apartamentul pentru a-si ridica o casa, trebuie sa apeleze la alte persoane care sa-si ipotecheze casa.
O alta cerinta a bancilor pentru acordarea unui credit este legata de gradul de indatorare a celui care solicita banii, situat intre 60 si 70% (CEC).
Prin urmare, daca va ganditi sa construiti o casa cu ajutorul bancii, trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa va asigurati, in prealabil, ca indepliniti toate conditiile de eligibilitate.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani