Danske Bank: cresterea economiei romanesti se poate tempera semnificativ in 2008
Data publicarii: 10-01-2008 | EconomieRomania, Bulgaria si statele baltice sunt cele mai expuse riscurilor dintre tarile central si est-europene, deoarece au cele mai mari deficite de cont curent, in conditiile in care cresterea economica in regiune s-ar putea diminua semnificativ in 2008, arata estimarile Danske Bank.
"Per total, cresterea in statele emergente se va incetini, atat din cauza unui avans mai lent al exporturilor, cat si pe fondul inaspririi politicilor monetare interne. Desi cresterea economica a statelor emergente va fi peste cea a statelor dezvoltare, nu ne asteptam ca statele in curs de dezvoltare sa mai dea un impuls la fel de puternic economiei globale in 2008", spun specialistii de la Danske Bank, intr-un raport publicat miercuri, referitor la evolutia economiei mondiale in acest an.
Potrivit unei alte estimari, publicate tot miercuri, de Banca Mondiala, deficitul de cont curent al Romaniei se va adanci in acest an pana la 15,3% din produsul intern brut (PIB), dupa ce in 2007 a ajuns la 13,9% din PIB. Pe de alta parte, institutia economica internationala estimeaza ca economia romaneasca a crescut cu 6,1% anul trecut, un ritm mai lent fata de cel din 2006 si prevede o temperare usoara a cresterii economice, pana la 5,9%, urmata de o franare mai accentuata, pana la 5,5% in 2009.
Analiza Danske Bank arata ca pietele valutare din statele emergente se vor confrunta cu o volatilitate din ce in ce mai ridicata, avand in vedere estimarile de intensificare a aversiunii fata de risc, in conditiile in care criza va persista pe piata globala a creditelor.
Specialistii de la Danske Bank se asteapta la o evolutie mai slaba din partea statelor care "inghit" foarte multa lichiditate si au nevoi mari de finantare si printre care se numara si statele central si est-europene. Pe de alta parte, statele care au capacitatea de a pune la dispozitie multa lichiditate, respectiv cu rezerve valutare mari si excedente de cont curent, precum Rusia sau majoritatea statelor emergente din Asia si din Golf ar putea depasi asteptarile in acest an. In aceste tari, specialistii de la Danske Bank se asteapta ca autoritatile sa incline mai mult catre o flotare mai libera a monedelor.
In privinta pietelor pentru valorile mobiliare care aduc venituri fixe, precum obligatiunile, Danske Bank se asteapta la o adancire a diferentei intre randamentele obtinute din astfel de plasamente pe pietele emergente si pe cele dezvoltate. Acest scenariu se va aplica in special statelor central si est-europene, unde primele pentru risc ar putea creste si mai mult, pe fondul accentuarii dezechilibrelor economice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii