Bancile fenteaza normele de politica monetara ale BNR

Data publicarii: 09-01-2008 | Finante-Banci

Creditele acordate de institutiile financiare sunt transferate peste granita si ies de sub incidenta restrictiilor Bancii Centrale, noteaza Adevarul. Teoretic, pentru a stapani inflatia, Banca Nationala duce o lupta sustinuta impotriva indatorarii peste masura a populatiei, impunand bancilor comerciale norme de creditare dintre cele mai dure. Practic insa, aceste norme sunt usor ocolite de catre banci, prin transferarea peste granita a datoriilor pe care clientii acestora le angajeaza.

Odata inregistrat in afara tarii, creditul nu se mai supune normelor BNR, chiar daca a fost acordat in Romania. Un exemplu elocvent in acest sens este rezerva minima obligatorie pe care bancile ar trebui sa o constituie pe langa fiecare credit acordat... daca acesta s-ar inregistra in tara!

Pentru a-si indeplini rolul de supraveghetor al sistemului bancar, BNR impune norme si regulamente pe care orice institutie de credit trebuie sa le respecte. Printre cele mai stricte elemente ale politicii monetare din tara noastra figureaza nivelul rezervelor minime obligatorii.

Acestea au fost stabilite de catre banca centrala la 20% pentru pasivele in lei si la 40% pentru pasivele in valuta. Cu alte cuvinte, pentru orice suma acordata sub forma de credit, bancile trebuie sa constituie la BNR o rezerva minima.

Bancile pacalesc rezerva minima

Depuse in conturile Bancii Nationale, sumele respective sunt bonificate cu o dobanda de 2,35% pentru rezervele in lei, respectiv 1,1% pentru cele in valuta.

Confruntate cu politicile drastice ale BNR, institutiile de credit au incercat sa gaseasca portite de scapare. "Interesul oricarei banci este sa dezvolte afaceri viabile. Or, in conditiile politicii restrictive promovate de catre banca centrala, institutiile de credit au fost obligate sa se adapteze, mentinandu-se in limitele legii, pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii cat mai bune si a inregistra profituri cat mai mari", a declarat Catalin Maciuca, dealer MKB Romexterra.

Cea mai uzitata practica de ocolire a normelor privind rezervele minime obligatorii (RMO) este aceea a schimbarii domiciliului creditului, cu alte cuvinte vanzarea lui catre banca-mama. Dupa transferul creditului, imprumutul dispare din bilan­tul bancii romanesti si astfel dispare nece­­sitatea de a mai constitui, la BNR, rezerva minima obligatorie aferenta acestuia. In continuare, banca-mama constituie o noua rezerva, in conformitate cu legislatia in vigoare din statul in care isi are sediul. In Uniunea Eu­ro­peana, bancile constituie rezerve mult mai mici, de aproximativ 2%.

Artificiul res­pecta legea si dezarmeaza BNR, care nu poate interveni in libera miscare a capitalurilor. Institutiile de credit castiga, maximizandu-si profiturile la nivelul enti­tatii multinationale. In plus, institutia care "vinde creditul" isi sporeste astfel capacitatea de a genera credite noi. Clientul roman nu este afectat de aceasta miscare. El ramane in continuare clientul bancii de la care s-a imprumutat si careia ii ramburseaza creditul, fara costuri suplimentare.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: