Toate firmele trebuie sa-si schimbe certificatele de inregistrare fiscala
Data publicarii: 09-01-2008 | AfaceriAgentii economici vor trebui sa-si preschimbe certificatele de inregistrare fiscala si sa-si actualizeze obiectul de activitate, conform noului cod CAEN, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2008, noteaza Gandul. De altfel, firmele trebuie sa-si preschimbe intreaga documentatie in care se face referire la codul de activitate. Noul cod CAEN a fost aprobat printr-un ordin al presedintelui INS si a fost publicat in Monitorul Oficial nr.293 din 3 mai 2007.
Modificarea CAEN a fost necesara pentru ca Romania sa respecte prevederile legistatiei comunitare in ceea ce priveste clasificarile statistice. Vestea buna este ca legea nu obliga firmele sa-si actualizeze obiectul de activitate pana la un anumit termen.
Vestea proasta este ca cei care nu-si vor schimba actele risca sa creeze o brambureala de nedescris deoarece in toate documentele trebuie inscris noul cod de activitate. "Se recomanda comerciantilor, cu ocazia solicitarii unor modificari ale actelor constitutive, sa solicite si actualizarea obiectului de activitate, situatie care va antrena preschimbarea certificatului de inregistrare si depunerea unei noi declaratii pe propria raspundere in materia autorizarii functionarii", au declarat pentru Gandul reprezentantii Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Cererile pentru reactualizarea obiectului de activitate se depun la sediul Registrului Comertului in raza caruia firma isi are sediul.
Pentru preschimbarea certificatului de inregistrare ca urmare a unor modificari, firmele vor trebui sa plateasca o taxa de 10 lei. In cazul in care este nevoie de asistenta pentru realizarea tuturor modificarilor necesare care urmare a schimbarii codului CAEN se poate apela la specialistii din cadrul ONRC. Serviciul se furnizeaza contra cost tuturor solicitantilor, tariful fiind de 22 de lei/ora. Taxele percepute de ONRC se gasesc pe site-ul institutiei - www.onrc.ro - la sectiunea taxe si tarife.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani