Unde este mai ieftin sa-ti deschizi un magazin
Data publicarii: 08-01-2008 | AfaceriRomanii care vor sa-si deschida un magazin iar pentru asta sa inchirieze un spatiu trebuie sa studieze bine piata chiriilor, inainte de lua o decizie in acest sens, noteaza Gandul. Statisticile arata ca spatiile comerciale din cadrul mallurilor sunt mult mai ieftine, fie ca este vorba de Bucuresti sau de restul tarii, decat cele de pe marile artere comerciale.
Asa se explica si diferenta de pret pentru aceleasi produse, care de cele mai multe ori costa dublu pe Bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Calea Dorobanti sau Calea Mosilor. Ce-i drept, chiriile stradale difera in functie de locatie. Cele din zone precum Dristor sau Titan nu sunt atat de mari.
Potrivit reprezentantilor EuroMetropola, nivelul chiriei lunare intr-un centru comercial de tip mall din Capitala s-a situat anul acesta in jurul valorilor de 25 si 28 de euro pe metru patrat. Totusi chiria difera si aici in functie de amplasament, pozitionarea la parter sau etaj, cat si de marimea spatiului. Pe langa cei 28 de euro pe metru patrat, clientul mai are de platit si alte taxe, precum cele de intretinere, care se situeaza intre 5 si 10 euro pe metru patrat pe luna, si cele pentru publicitate, care sunt de un euro pe metru patrat pe luna.
Numarul mare de malluri anuntate pe piata va duce insa la scaderi ale chiriei, pana la 10 si 15%, spun specialistii imobiliari. Cei care doresc sa rezerve spatiul intr-un mall care nu a fost inca lansat vor plati in avans echivalentul unei chirii lunare pentru a sustine evenimentul de promovare si lansare a viitorului centru comercial. Dar aceste preturi sunt mult mai mici in comparatie cu cele din spatiile stradale.
150 de euro pe metru patrat pe Magheru
De cealalta parte, spatiile stradale sunt preferate de branduri de renume, mai ales pentru zona, dar si pentru traficul intens de peste zi. "Nivelul chiriilor pentru spatiile comerciale stradale din Bucuresti se reliefeaza cel mai bine pe zone. Astfel, pe Magheru si Bratianu chiria este de aproximativ 150 de euro pe metru patrat pe luna, pe Calea Victoriei si Calea Dorobantilor intre 80 si 100 de euro pe metru patrat pe luna, pe Stefan cel Mare, Calea Mosilor si Mihai Bravu circa 50 de euro, iar in cartiere aceasta porneste de la 25 de euro si poate ajunge la 60 de euro pe metru patrat pe luna," spune Carmen Godeanu, senior real estate broker in departametul spatii industriale si comergiale din companiei Regatta.
Reprezentantii EuroMetropola spun ca diferenta foarte mare dintre costul de inchiriere a unui spatiu intr-un mall comparativ cu cel al unuia amplasat pe o artera principala este data de cerere si oferta.
Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă