Cum cumperi actiuni fara bani, pe garantia bancii
Data publicarii: 08-01-2008 | Finante-BanciScrisoarea de garantie bancara constituie o buna modalitate de a subscrie o suma mare la o oferta publica initiala, noteaza Cotidianul.
Oferta publica initiala (IPO) de la Transgaz Medias a luat sfirsit, dar, cu siguranta, unii investitori de pe bursa au ce invata. Iar la acest capitol amintim scrisoarea de garantie bancara. Aceasta constituie o buna modalitate de a subscrie o suma mare la o IPO, fara insa a avea acesti bani in cont.
Mai simplu spus, o persoana poate cere unei banci o scrisoare de garantie bancara de un milion de euro pentru a participa la o IPO. Pentru aceasta scrisoare plateste bancii un comision de 1-2%. Dupa finalizarea IPO, la care sa spunem suprasubscrierea este de 10 ori, banca va plati in contul omului 100.000 de euro aferenti actiunilor in posesia carora va intra investitorul. Pentru a acoperi cei 100.000 de euro dati pe actiuni, persoana in cauza poate face un credit. Asa se poate subscrie o suma mare la o IPO, fara insa a avea si toti banii in cont.
Teoretic insa, eliberarea unei scrisori de garantie bancara se face doar daca persoana respectiva dispune de bunuri de valoarea solicitata. "Banca elibereaza unei persoane o scrisoare de garantie bancara doar daca acea persoana are in contul bancii cash de aceeasi valoare sau dispune de bunuri imobiliare", ne anunta Bogdan Baltazar, consultant financiar.
Avantajele unei subscrieri la o IPO printr-o scrisoare de garantie bancara provin din perioada lunga de timp in care banii pot fi blocati. Spre exemplu, o subscriere de un milion de euro la o IPO blocheaza banii intre 15 si 30 de zile, in functie de perioada in care s-a subscris.
In situatia in care subscrierea se face printr-o scrisoare de garantie bancara, banii ramin de fapt in seifurile bancii, asa ca pentru aceasta perioada de timp se primeste o dobinda consistenta. "Nu trebuie uitat faptul ca la depozitele bancare de valori mari conteaza foarte mult perioada de scadenta pentru a intra in posesia dobinzii.
Iar daca aceasta perioada este aproape de momentul in care se subscrie la o IPO, atunci este mai indicat sa se subscrie printr-o scrisoare de garantie bancara decit sa se sparga acel depozit. Nu are rost sa pierzi o dobinda anuala de 8% pentru acel comision de 1-2% platit bancii pentru eliberarea scrisorii de garantie bancara", mai spune Bogdan Baltazar.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani