Bancile au reactionat la inceput de 2008
Data publicarii: 08-01-2008 | Finante-BanciLa inceput de an, cateva banci au anuntat modificari ale dobanzilor la creditele in euro si RON, aceasta datorita fluctuatiilor semnificative inregistrate la sfarsit de an de moneda nationala si euro, noteaza Curierul National.
Deoarece majoritatea bancilor au produse de creditare disponibile atat cu dobanda fixa, cat si variabila, este inevitabil ca acestea sa nu opereze modificari pentru creditele cu dobanzi variabile.
Aceasta, deoarece dobanda variabila se calculeaza pe baza indicatorilor EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adauga o marja fixa stabilita de banca. Valoarea indicilor este stabilita zilnic si la intervale de 1 saptamana, 1 luna, pana la maximum 12 luni. Bancile folosesc adesea insa valoarea la 3 luni sau la 6 luni a indicilor antrenati in calculul dobanzii variabile. In concluzie, inceputul de an este numai bun pentru restabilirea de noi valori ale dobanzilor.
Alpha Bank a anuntat majorarea dobanzilor pentru creditele de nevoi personale fara garantii Alpha 4 All si Alpha Open pentru o perioada maxima de 5 ani si suma maxima 5.000 euro (sau echivalentul in RON) de la 9,25% pana la 9,75% la euro, iar la varianta pe RON de la 12,25% pana la 12,5%.
Pentru credite mai mari de 5000 euro, dar nu mai mult de 10.000 de euro pentru o perioada mai mare de 5 ani, dobanda a crescut de la 11,25% pana la 11,5% pentru varianta in RON.
UniCredit-Tiriac Bank, pentru creditul ipotecar in euro, a carui dobanda reprezinta insasi valoarea indicelui EURIBOR calculat la 6 luni, a anuntat majorarea acesteia de la 4,31% la 4,709%.
Si dobanzile creditului de nevoi personale fara garantii de la UniCredit-Tiriac Bank au beneficiat de majorari. Dobanda la euro a crescut de la 9,5 la 9,92%, iar la RON a crescut de la 11,5% la 12,6%.
Creditul de nevoi personale cu ipoteca pentru care se percepe comision up-front la euro are dobanda majorata de la 9,38% la 9,8%, iar creditul ipotecar de la 8,38% are in prezent 8,8%.
Analizand miscarea facuta pe piata de catre aceste banci, putem cu usurinta afirma ca se inregistreaza un trend crescator al dobanzilor la creditele in moneda nationala si euro.
Mai mult, din monitorizarea valorilor DAE din ultimele luni ale creditelor ipotecare s-a putut observa faptul ca incepand cu luna august a anului trecut si pana in prezent cotele DAE au crescut in mod constant de la o valoare medie de 7,9% ajungand in prezent la 9,58%. Aceasta s-a datorat majorarii dobanzilor la credite de catre principalii jucatori de pe piata bancara si a introducerii comisionului de risc aplicat lunar sau anual de alte 4 banci.
Urmatoarele banci acorda credite cu dobanzi variabile pentru care se asteapta modificari: BCR, BRD, Piraeus Bank, Garanti Bank, Domenia Credit. Interesant va fi de vazut daca vor urma trendul propus de primele banci care au reactionat pana in prezent sau vor aborda din alta perspectiva problema.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă