Bancile au reactionat la inceput de 2008
Data publicarii: 08-01-2008 | Finante-BanciLa inceput de an, cateva banci au anuntat modificari ale dobanzilor la creditele in euro si RON, aceasta datorita fluctuatiilor semnificative inregistrate la sfarsit de an de moneda nationala si euro, noteaza Curierul National.
Deoarece majoritatea bancilor au produse de creditare disponibile atat cu dobanda fixa, cat si variabila, este inevitabil ca acestea sa nu opereze modificari pentru creditele cu dobanzi variabile.
Aceasta, deoarece dobanda variabila se calculeaza pe baza indicatorilor EURIBOR/ROBOR/LIBOR la care se adauga o marja fixa stabilita de banca. Valoarea indicilor este stabilita zilnic si la intervale de 1 saptamana, 1 luna, pana la maximum 12 luni. Bancile folosesc adesea insa valoarea la 3 luni sau la 6 luni a indicilor antrenati in calculul dobanzii variabile. In concluzie, inceputul de an este numai bun pentru restabilirea de noi valori ale dobanzilor.
Alpha Bank a anuntat majorarea dobanzilor pentru creditele de nevoi personale fara garantii Alpha 4 All si Alpha Open pentru o perioada maxima de 5 ani si suma maxima 5.000 euro (sau echivalentul in RON) de la 9,25% pana la 9,75% la euro, iar la varianta pe RON de la 12,25% pana la 12,5%.
Pentru credite mai mari de 5000 euro, dar nu mai mult de 10.000 de euro pentru o perioada mai mare de 5 ani, dobanda a crescut de la 11,25% pana la 11,5% pentru varianta in RON.
UniCredit-Tiriac Bank, pentru creditul ipotecar in euro, a carui dobanda reprezinta insasi valoarea indicelui EURIBOR calculat la 6 luni, a anuntat majorarea acesteia de la 4,31% la 4,709%.
Si dobanzile creditului de nevoi personale fara garantii de la UniCredit-Tiriac Bank au beneficiat de majorari. Dobanda la euro a crescut de la 9,5 la 9,92%, iar la RON a crescut de la 11,5% la 12,6%.
Creditul de nevoi personale cu ipoteca pentru care se percepe comision up-front la euro are dobanda majorata de la 9,38% la 9,8%, iar creditul ipotecar de la 8,38% are in prezent 8,8%.
Analizand miscarea facuta pe piata de catre aceste banci, putem cu usurinta afirma ca se inregistreaza un trend crescator al dobanzilor la creditele in moneda nationala si euro.
Mai mult, din monitorizarea valorilor DAE din ultimele luni ale creditelor ipotecare s-a putut observa faptul ca incepand cu luna august a anului trecut si pana in prezent cotele DAE au crescut in mod constant de la o valoare medie de 7,9% ajungand in prezent la 9,58%. Aceasta s-a datorat majorarii dobanzilor la credite de catre principalii jucatori de pe piata bancara si a introducerii comisionului de risc aplicat lunar sau anual de alte 4 banci.
Urmatoarele banci acorda credite cu dobanzi variabile pentru care se asteapta modificari: BCR, BRD, Piraeus Bank, Garanti Bank, Domenia Credit. Interesant va fi de vazut daca vor urma trendul propus de primele banci care au reactionat pana in prezent sau vor aborda din alta perspectiva problema.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani