Studiile au confirmat: pe masura ce imbatranim, devenim mai inteligenti
Data publicarii: 08-01-2008 | EducatiePresupunerea conform careia inteligenta atinge apogeul intre 18 si 26 de ani se dovedeste a fi eronata. Noi descoperiri au demonstrat ca, de fapt, devenim mai destepti pe masura ce inaintam in varsta. Psihologul danez Lars Larsen de la Universitatea Aarhus a studiat 4.300 de militari americani carora le-a testat inteligenta mai intai la 20 si apoi la 40 de ani.
Prin comparatie, cele doua teste au aratat ca, la matematica, rezultatele au ramas la fel ca la 20 de ani. In schimb, din punct de vedere gramatical, abilitatile acelorasi subiecti, la varsta de 40 de ani s-au imbunatatit considerabil.
Studiul numit "Stabilitatea inteligentei generale de la inceputurile maturitatii pana la varsta a doua" a demonstrat ca nu exista un declin constant al inteligentei ci, dimpotriva, o apreciere a acesteia. "Abilitatile verbale par sa creasca odata cu trecerea timpului" a spus profesorul. Psihologul a sugerat faptul ca imbunatatirea pare a fi rezultatul anilor de practica.
Cercetarile arata faptul ca aceasta dezvoltare este atat de mare incat depaseste pierderea neuronilor pe care o suferim odata cu varsta de 30 de ani. La cei 89 de ani ai sai, strabunicul William Cooper a devenit cel mai in varsta absolvent al unei universitati, la peste 70 de ani dupa ce fusese ultima oara la scoala.
"Nu a fost usor sa invat din nou. Puteam ajunge de la agonie la extaz in numai cinci minute", a declarat Cooper. "Dar as sfatui oamenii care doresc sa invete din nou sa faca acest lucru", a spus acelasi William Cooper. Succesul sau s-a datorat, intr-o oarecare masura, si faptului ca nu a renuntat la invatat in favoarea barurilor, asa cum fac studentii de 20 de ani.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani