BNR decide azi cu cat mareste dobanda-cheie
Data publicarii: 07-01-2008 | Finante-BanciDepasirea tintei de inflatie, slabirea leului si anticipatele cresteri de preturi la gaze sint semnale certe ale unei majorari, noteaza Cotidianul.
La intinirea care va avea loc astazi, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) va discuta motivele ratarii tintei de inflatie in 2007, dar si viitorul politicii monetare. Cel mai important, astazi vom afla daca BNR majoreaza sau nu dobinda de politicamonetara. Deteriorarea parametrilor macroeconomici, dar si deprecierea monedei nationale conduc spre un singur deznodamint: marirea dobinzii de politica monetara pina in jurul valorii de 8%. La nivelul lunii noiembrie 2007, inflatia (6,82%) depasea cu aproape 2% limita maxima a intervalului de variatie aferent tintei stabilite de Banca Nationala.
Mai mult, pentru inceputul acestui an sint programate cresteri ale preturilor la gaze. In tot acest timp, moneda nationala isi continua deprecierea, iar raportul euro/leu se afla vineri la valoarea de 3,58 lei/euro, in compratie cu 3,39 lei/euro cit era la inceputul anului 2007. Comparatia cu inceputul anului trecut mai aduce si alte semnale negative. In primele luni ale lui 2007, inflatia a fost de 0,2-0,3%, minime istorice, iar daca luam in considerare modalitatea de calcul al inflatiei anualizate ne putem astepta la o noua crestere (baza de comparatie este foarte scazuta).
Pe de alta parte, o majorare a dobinzii ar putea conduce la o infuzie de capital speculativ, lucru nedorit de BNR si subliniat in repetate rinduri de oficialii bancii centrale. Totusi, argumentele pro-majorare par mai convingatoare in contextul in care ratarea tintei de inflatie pe 2008 ar fi o lovitura puternica asupra credibilitatii BNR. Din cei trei ani in care a tintit inflatia, BNR si-a indeplinit obiectivul doar o singura data. Mai mult, din august 2007, procesul de dezinflatie a incetat, iar cresterea preturilor si-a inversat sensul.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani