Banca Centrala Europeana este gata sa actioneze impotriva inflatiei, spune Trichet
Data publicarii: 07-01-2008 | Finante-BanciBanca Centrala Europeana (BCE) este gata sa actioneze impotriva pericolelor inflationiste si sa previna instalarea unei spirale salarii-preturi ca urmare a actualelor presiuni inflationiste, a spus seful BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.
Trichet i-a spus cancelarului german Angela Merkel si altor membri ai partidului Crestin-Democrat ca elementele fundamentale de crestere a economiei zonei euro sunt solide, dar este posibil ca inflatia sa se mentina in urmatoarele luni mult peste un nivel de 2%.
BCE se reuneste pe 10 ianuarie ca sa fixeze rata dobanzii de politica monetara, iar seful institutiei cu sediul la Frankfurt a spus ca declaratiile sale reflecta concluziile de la ultima reuniune din 6 decembrie a consiliului guvernatorilor BCE si nu au rolul de a anticipa discutiile de joi.
"Consiliul guvernatorilor BCE este gata sa compenseze riscurile care ameninta stabilitatea preturilor", a declarat Trichet la o reuniune a politicienilor conservatori, potrivit textului publicat de Banca Centrala Europeana, citat de Reuters.
"Pentru ca inflamarea recenta a inflatiei sa fie doar temporara, este esential ca modalitatea de fixare a salariilor si a preturilor sa nu fie afectata de actualele rate ale inflatiei", a mai aratat seful BCE.
Merkel a aratat ca declaratiile lui Trichet i-au intarit convingerile ca stabilirea salariilor din Germania ar trebui sa reflecte productivitatea, nu inflatia, si asupra importantei respectarii regulilor Uniunii Europene cu privire la deficitele bugetare.
Trichet a multumit cancelarului german, intr-un scurt discurs public, pentru sustinerea pe care a acordat-o anul trecut independentei politice a BCE, in contextul in care presedintele francez Nicolas Sarkozy a pus sub semnul intrebarii atentia pe care o acorda BCE controlului inflatiei.
Inflatia din zona euro a atins un nivel de 3,1%, mult peste cel de imediat sub 2% tintit pe termen mediu de Banca Centrala Europeana. Cu toate acestea, economistii spun ca nesiguranta economica provocata de incetinirea cresterii economice americane face sa fie improbabil ca BCE sa isi urce dobanda de politica monetara peste nivelul actual de 4%. Dobanda cheie a BCE se afla din iunie la un nivel de 4% pe an.
Ar fi intelept ca BCE sa mentina dobanda de politica monetara la un nivel de 4% pana cand se va limpezi impactul pe care l-a avut asupra bancilor europene criza din sectorul american al creditelor cu grad mare de risc, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului elvetian Finanz und Wirtschaft si preluat de Reuters, presedintele institutului economic german Ifo, Hans-Werner Sinn.
Trichet a mai aratat ca BCE supravegheaza atent evolutiile de pe pietele financiare si a observat ca ritmul de scumpire a locuintelor din zona euro s-a temperat, desi exista multe variatii regionale.
"Perspectivele pentru economia zonei euro in ansamblu, insist, pentru zona euro in ansamblu, sunt cele ale unei aterizari relativ usoare (soft landing)", a mai spus seful BCE.
Conceptul de "soft landing" este folosit in cazul evitarii concomitente a unei inflatii ridicate si a unei rate a dobanzii ridicate, precum si a unei recesiuni, pe masura ce cresterea economica sufera o usoara temperare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman