Guvernul iranian va liberaliza ratele dobanzilor bancare
Data publicarii: 07-01-2008 | InternationalGuvernul iranian va legaliza liberalizarea dobanzilor bancare, decizie care se opune celei luate de presedintele Mahmoud Ahmadinejad, care fixase arbitrar nivelul dobanzilor bancare in mai 2007, arata duminica presa iraniana, citata de AFP.
"Piata va determina nivelul dobanzilor bancare", a declarat ministrul iranian al economiei si finantelor, Davoud Danesh-Jafari, citat de cotidianul economic Donay-e Eghtessad, preluat de AFP.
Ahmadinejad decisese in mai 2007 coborarea nivelului anual al dobanzilor de la bancile publice si private pana la 12% si 13%, de la nivelurile anterioare de 14% si 17%.
De mai multe saptamani incoace insa, bancile private au revenit in practica la un nivel al dobanzii care depaseste 17%, iar bancile de stat la un nivel de peste 16%, in special din cauza accelerarii inflatiei, care a atins la sfarsitul lui noiembrie un nivel anual de 19,1%.
"Ratele dobanzii si inflatia sunt doua aripi ale unei aceleiasi pasari", a spus presedintele bancii centrale a Iranului, Tahsmasb Mazaheri, explicand ca majorarea preturilor are un efect direct asupra ratelor dobanzilor.
Seful bancii centrale iraniene a mai spus ca decizia referitoare la ratele dobanzilor aplicabile pentru anul viitor iranian, care incepe la 21 martie, va fi anuntata pe 5 martie.
Potrivit publicatiei de centru Kargozaran, ratele dobanzilor la bancile private ar putea depasi un nivel de 21% din cauza costurilor serviciilor bancare.
Numerosi economisti independenti, dar si oameni politici conservatori si reformatori au avertizat de mai multe ori guvernul iranian cu privire la politica sa, considerata inflationista.
Inflamarea inflatiei a rezultat mai ales din injectia masiva de lichiditate in circuitul economic, ca urmare a cresterii veniturilor petroliere, corelate cu scumpirea hidrocarburilor. La inceputul lui decembrie 2007, presedintele Ahmadinejad anuntase un "plan vast de controlare a inflatiei".
Ales in 2005, pe baza unei platforme de dreptate sociala si redistribuire a castigurilor din petrol, Ahmadinejad a angajat Iranul intr-o politica de crestere a cheltuielilor publice.
De altfel, parlamentul a adoptat un text care anuleaza decizia presedintelui Ahmadinejad de a dizolva mai multe institutii, mai ales Consiliul monetar, al carui rol este de a lua deciziile de ordin economic si financiar.
Consiliul monetar, care functioneaza sub controlul bancii centrale, are rolul de a lua cele mai importante decizii monetare, mai ales cea referitoare la ratele dobanzilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii