Se scumpeste vinul
Data publicarii: 05-01-2008 | AfaceriVinul si sampania se vor scumpi in acest an in toata Europa, cu cel putin doi euro pe sticla, din cauza recoltelor slabe de struguri, potrivit calculelor BBC.
Industria vinului este totusi cea mai castigata de pe urma secetei din vara anului trecut. Intrucat a fost foarte cald, bobul de strugure a adunat mai multa dulceata, iar vinul este de mai buna calitate.
Cresterile de preturi - cele mai insemnate din ultimii ani - se vor resimti din primavara. O sticla de vin care costa acum 10 euro va fi cu cel putin 2 euro mai scumpa incepand cu martie-aprilie, potrivit agentiei de presa britanice. Cele mai mari majorari de pret se vor aplica vinurilor din Franta, Italia si Australia, potrivit unui oficial al Majestic Wine, cel mai mare comerciant de vinuri din Marea Britanie.
Cele mai apreciate vinuri de catre consumatorii europeni au fost, anul trecut, cele din Noua Zeelanda (in special Sauvignon Blanc) si Chile (mai ales Merlot). In paralel, consumatorii nu par sa mai fie la fel de incantati de Chardonnay-ul australian.
"Ca tendinta a anului trecut, am observat ca europenii se indreapta tot mai mult catre vinurile scumpe", a spus oficialul Majestic Wine. Potrivit acestuia, a crescut in paralel consumul de vinuri acasa, in conditiile in care tot mai multi europeni decid sa economiseasca.
Cel mai scump vin vandut de retailer anul trecut a fost o sticla de Bordeaux din 1988 (cu un volum echivalent a sase sticle normale), care a costat nu mai putin de 2.500 de lire sterline (3.300 de euro).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii